Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Finanţe personale. Petrom, cel mai slab început de an pe profitabilitate din 2021 încoace

Bursă. Finanţe personale. Petrom, cel mai slab început...

Autor: Liviu Popescu

19.05.2025, 00:07 988

Investitorii privesc spre Neptun Deep pentru a duce businessul la următorul nivel.

OMV Petrom (SNP), liderul pieţei de carburanţi din România, cu o cotă de piaţă de 30%, şi cea mai mare companie locală în funcţie de cifra de afaceri, a avut în T1/2025 cel mai slab început de an în termeni de profi­tabilitate din 2021 încoace, cu un rezultat net de 1,1 mld. lei, în scădere cu aproape 30% an la an din cauza ieftinirii petrolului şi a volumelor mai mici vândute.

Spre comparaţie, în T1/2024 compania a avut un profit net de 1,4 mld. lei, la începutul lui 2023 de 1,5 mld. lei, în 2022 de 1,7 mld. lei, iar în 2021 de 573 mil. lei. Aşadar, 2025 este cel mai slab început de an pentru companie din 2021 încoace, arată datele agregate de ZF.

Raportarea rezultatelor pe 30 aprilie a atras iniţial o reacţie moderat negativă cu o scădere de 1,6% pe preţul acţiunilor dar spre după-amiază, când marile burse s-au corectat agresiv din cauza unor date negative din SUA, acţiunile au avut minus 3,5%, cel mai abrupt declin din ultima lună.

„Cred că, în ciuda mediului dificil când vine vorba de preţul petrolului, în trimestrul doi e aproape o certitudine că vom avea un preţ mediu mai scăzut decât în primul trimestru. Evoluţia acţiunii va fi mai degrabă influenţată de aşteptările cu privire la începerea exploatării în perimetrul Neptun Deep în anii următori. Alţi factori de influenţă interni vor fi dinamica pieţei de electricitate în a doua parte a anului, incluzând aici şi cadrul de reglementare, precum şi politica privind potenţialul dividend special. Evident, peste toate acestea vine şi influenţa factorilor internaţionali, cu posibile schimbări în contextul geo-politic care ar putea produce efecte în toată regiunea. În acelaşi timp, de interes va fi şi dinamica războiului comercial şi impactul acestuia asupra creşterii economice globale, care se va răsfrânge în final şi în preţul petrolului”, spune Adrian Negru, CEO Raiffeisen AM. “Luând în calcul toţi aceşti factori, este de aşteptat ca, în trimestrele următoare, dinamica lor — în special a celor locali — să fie mai degrabă pozitivă, ceea ce ar putea să conducă la o evoluţie stabilă a profitabilităţii, cu efect şi asupra preţului acţiunii”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro