Americanii de la Franklin Templeton, administratori ai Fondului Proprietatea (simbol bursier FP), şi adepţi ai listărilor duale, au iniţiat demersurile pentru delistarea certificatelor globale de depozit (GDR-uri) de la Bursa de Valori din Londra din cauza lichidităţii scăzute a acestora de acolo şi a faptului că, aşa cum susţine administratorului, listarea acolo şi-a atins scopul prin diversificarea bazei de investitori instituţionali activi în România. Astfel, după OMV Petrom şi Romgaz, a venit şi rândul FP să se delisteze de la Londra.
“Comparativ cu anul 2015, valoarea medie zilnică de tranzacţionare a GDR-urilor a scăzut cu peste 97% în 2024 la o medie de 40.289 USD pe zi”, arată fondul într-un raport publicat la bvb.ro. Bugetul pe 2025 al fondului, aprobat de acţionari, include costuri totale cu procesul de delistare a GDR-urilor de aproximativ 700.000 de lei, acestea fiind cheltuieli cu serviciile de consultanţă şi comisioane de delistare London Stock Exchange.
Mai jos, istoricul GDR-urilor FP la Londra şi cum motivează FP delistarea
GDR-urile au fost admise la tranzacţionare pe Piaţa de Fonduri Specializate (în engleza: Specialist Fund Market) (aşa cum era denumită la acel moment) la 29 aprilie 2015.
La acea dată, listarea GRD-urilor pe Bursa de Valori de la Londra a fost luată în considerare de Societate în scopul atragerii unei cereri suplimentare pentru acţiunile Societăţii şi pentru a urmări potenţiale beneficii, cum ar fi extinderea bazei de investitori instituţionali străini care nu erau activi în România la acel moment, creşterea vizibilităţii Societăţii, creşterea acoperirii de cercetare şi o potenţială creştere a evaluării.
De atunci, după un maxim istoric atins la 22 ianuarie 2016, volumul GDRurilor emise a înregistrat o tendinţă descrescătoare. La data de 30 septembrie 2024, GDR-urile reprezentau doar 2,70% din capitalul social al Societăţii, reprezentând 96.138.500 acţiuni, ceea ce Societatea consideră că reflectă un nivel scăzut al interesului investitorilor pentru GDR-uri, coroborat cu o creştere a interesului investitorilor la Bursa de Valori Bucureşti.
Comparativ cu anul 2015, valoarea medie zilnică de tranzacţionare a GDR-urilor a scăzut cu peste 97% în 2024 la o medie de 40.289 USD pe zi.
Având în vedere cele de mai sus, se pare că listarea GDR-urilor la Bursa de Valori de la Londra şi-a atins scopul, deoarece lichiditatea pare să fi revenit pe piaţa locală datorită extinderii bazei de investitori instituţionali străini activi în România, în beneficiul Societăţii, al celorlalte societăţi din portofoliul Societăţii şi al pieţei de capital româneşti în general.
În acest context şi luând în considerare, de asemenea, costurile administrative şi de conformitate cu reglementările pe care Societatea le suportă ca urmare a listării sale la Londra, Societatea nu vede beneficiul menţinerii acestei listări.
În consecinţă, Societatea solicită acum încetarea tranzacţionării GDR-urilor sale pe segmentul SFM („Delistarea”).
După cum s-a anunţat, inclusiv prin intermediul unui Serviciu de Informare Reglementară1 (în engleză: Regulatory Information Service) la 22 octombrie 2024, Societatea a convocat o adunare generală extraordinară a acţionarilor săi la 2 decembrie 2024, printre altele, pentru a aproba Delistarea („AGEA”).
Hotărârile relevante privind aprobarea Delistării au fost adoptate în cadrul AGEA cu o majoritate de 96,27% din totalul voturilor deţinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi.2 A fost depusă o cerere la Bursa de Valori din Londra pentru încetarea tranzacţionării în GDR-urilor, cu efect de la 25 aprilie 2025. Se estimează că ultima zi de tranzacţionare a GDR-urilor la Bursa de Valori din Londra să fie data de 24 aprilie 2025