Gabriela Horga, vicepreşedinte, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), responsabilă pentru sectorul pieţei de capital din România, participă pe 19 septembrie 2024 la a treia ediţie a conferinţei ZF Piaţa de Capital.
Gabriela Horga va discuta printre altele despre modernizarea cadrului de reglementare la Bursa de Valori Bucureşti, despre ce s-a realizat până acum şi care sunt planurile pe mai departe. ASF este reglementatatorul pieţei de capital din România, cea care numără companii care au o capitalizare de circa 336 miliarde de lei, adică aproximativ 20% din Produsul Intern Brut.
Cum poate fi simplicat accesul instituţiilor publice la finanţarea pe bursă? Cum este acum transparenţa la Bursa de Valori? Ce măsuri ia ASF pentru tentativele de fraudă care promovează investiţii pe social media? Cum se pot proteja investitorii care cumpără obligaţiuni negarantate, este ceva ce poate face ASF?“, sunt câteva dintre temele pentru Gabriela Horga. Aceasta va fi prezentă în panelul de la ora 9:10 la ora 9:40.
Gabriela Horga a absolvit în 2008 Academia de Studii Economice din Bucureşti, facultatea de Relaţii Economice Internaţionale în limba engleză. Are un doctorat tot la ASE din 2012, iar în 2021 a finalizat un curs certificat în Analiza politicilor publice la London School of Economics and Political Science. Predă de 13 ani în domeniul ştiinţelor economice şi este cadru didactic universitar la ASE Bucureşti, la facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare în Limbi Străine.
Pe 19 septembrie 2024, Ziarul Financiar organizează a treia ediţie a conferinţei ZF Piaţa de capital şi îşi consolidează rolul de agregator de informaţii şi generator de dezbateri, plecând de la aceeaşi premisă: doar reunind la masa discuţiilor cei mai buni specialişti din domeniu se pot genera idei relevante.
Bursa de Valori Bucureşti este la maxim istoric, numărul de investitori de asemenea la valori nemaiîntâlnite, interesul investitorilor străini la un nivel ridicat, iar fondurile de pensii private Pilon II, cei mai stabili investitori ai pieţei de capital din România, au în portofoliu sume din ce în ce mai mari. Dar, la un an distanţă de la listarea record a Hidroelectrica, a patra cea mai mare din lume în 2023, întrebarea este cum formăm noile valuri de creştere pentru piaţa de capital, cu impact direct în economia locală?
50% din cei 200.000 de investitori sunt activi acum la Bursa de Valori Bucureşti, adică au tranzacţionat cel puţin o dată în ultimele şase luni. Resursele sunt disponibile, piaţa se mişcă, dar cum fructificăm aceste cifre? Care sunt următoarele investiţii din activele de 140 mld. lei ale fondurilor de pensii private? Ce au câştigat companiile antreprenoriale după ce s-au listat?
ZF Piaţa de Capital 2024 aduce în dezbatere provocările pieţei de capital din România într-o perioadă în care tumultul alegerilor de pe ambele maluri ale Atlanticului umbreşte deseori decizia fundamentală de invstiţie, iar maximele istorice de pe plan local au nevoie să se reflecte mai pronunţat în economie.