♦ Conferinţa ZF Piaţa de capital 2024 ajunge anul acesta la a treia ediţie ♦ Evenimentul, unul maraton cu dezbateri pe parcursul a nouă ore ♦ De la poziţionarea BVB în regiune la dezbateri cu cei care fac regulile jocului şi cei care mişcă banii, la planurile unor companii listate şi ale unora nelistate, noi oportunităţi de investiţii, aşteptările marilor investitori pentru piaţa de capital şi altele.
Gerke Witteveen, director general NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private Pilon II din România, cu active de 50 mld. lei pentru 2,1 milioane de salariaţi români, va fi prezent pe 19 septembrie la conferinţa ZF Piaţa de Capital, a treia ediţie. Witteveen va discuta în primul panel al conferinţei, de la 9:40 la 10:50 despre ce oportunităţi de investiţii vede cel mai mare investitor de la Bursa de Valori Bucureşti după recentele maxime istorice atinse pe acţiuni precum Banca Transilvania, OMV Petrom, Hidroelectrica, dar şi despre sectorul de pensii din România, care recent a atins active record. NN Pensii are o cotă de piaţă de 34%.
Printre investiţiile fondului P2 la BVB se numără: OMV Petrom (2,4 mld. lei adică 4,95% din companie), Banca Transilvania (2,35 mld. lei / 8,9%), Hidroelectrica (1,8 mld. lei / 3,22%), Romgaz (1,1 mld. lei / 4,9%), BRD (856 mil. lei / 5,56%), potrivit platformei desprepensiiprivate.ro.
Alături de Witteveen în panel vor fi nume precum Adrian Tănase (CEO BVB), Ştefan Nanu (director general Trezoreria Statului), Milan Pruşan (country head Goldman Sachs AM România), Costin Brumă (Swiss Capital) şi alţii. Agenda completă şi înscrierile pentru cei care vor să participe, pe site-ul ZF la secţiunea evenimente.
Gerke Witteveen, 49 de ani, a fost director financiar al NN Asigurări de Viaţă din noiembrie 2016, fiind în acelaşi timp şi membru în consiliul de supraveghere şi vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR), potrivit platformei LinkedIn. Din toamna lui 2023 este director general NN Pensii.
Pe 19 septembrie 2024, Ziarul Financiar organizează a treia ediţie a conferinţei ZF Piaţa de capital şi îşi consolidează rolul de agregator de informaţii şi generator de dezbateri, plecând de la aceeaşi premisă: doar reunind la masa discuţiilor cei mai buni specialişti din domeniu se pot genera idei relevante.
Bursa de Valori Bucureşti este la maxim istoric, numărul de investitori de asemenea la valori nemaiîntâlnite, interesul investitorilor străini la un nivel ridicat, iar fondurile de pensii private Pilon II, cei mai stabili investitori ai pieţei de capital din România, au în portofoliu sume din ce în ce mai mari. Dar, la un an distanţă de la listarea record a Hidroelectrica, a patra cea mai mare din lume în 2023, întrebarea este cum formăm noile valuri de creştere pentru piaţa de capital, cu impact direct în economia locală?
50% din cei 200.000 de investitori sunt activi acum la Bursa de Valori Bucureşti, adică au tranzacţionat cel puţin o dată în ultimele şase luni. Resursele sunt disponibile, piaţa se mişcă, dar cum fructificăm aceste cifre? Care sunt următoarele investiţii din activele de 140 mld. lei ale fondurilor de pensii private? Ce au câştigat companiile antreprenoriale după ce s-au listat?
ZF Piaţa de Capital 2024 aduce în dezbatere provocările pieţei de capital din România într-o perioadă în care tumultul alegerilor de pe ambele maluri ale Atlanticului umbreşte deseori decizia fundamentală de invstiţie, iar maximele istorice de pe plan local au nevoie să se reflecte mai pronunţat în economie.