Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Hidroelectrica şi-a schimbat aşteptările pentru 2024 pe fondul ieftinirii energiei şi creşterii cheltuielilor: profit net rectificat de 4,15 mld. lei, în scădere cu 14% faţă de bugetarea deja aprobată. Dividende şi investiţii mai mici. Acţiunile scad cu peste 2%

Bursă. Hidroelectrica şi-a schimbat aşteptările...

Autor: Tibi Oprea

29.05.2024, 14:36 3216

UPDATE: În urma publicării noilor cifre, acţiunile H2O scădeau la ora 16.00 cu peste 2%, pe fondul unor tranzacţii de 7,7 mil. lei, arată datele BVB.

Hidroelectrica (H2O), cel mai mare producător de energie din România şi cea mai mare companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, a propus o rectificare a cifrelor bugetate pentru 2024 acţionarilor care se vor întruni pe 28 iunie, aşteptându-se la un profit net de 4,15 mld. lei, rezultat în scădere cu 14,2% faţă de bugetul aprobat anterior şi în scădere cu 34,4% comparativ cu rezultatul anului trecut, conform calculelor ZF.

„Rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al S.P.E.E.H Hidroelectrica S.A. se impune ca urmare a influenţei recente, neprevăzută şi semnificativă, a unor modificări legislative şi factori externi care afectează situaţia financiară a Societăţii. Aceasta se referă în special la ajustarea unor indicatori economico-financiari a căror depăşire este posibilă doar prin includerea sumelor necesare în bugetul de venituri şi cheltuieli al Societăţii”, notează compania într-un raport.

Hidroelectrica prevede pentru 2024 un profit brut rectificat în valoare 5 mil. lei rezultat din venituri totale în valoare de 10,3 mld. lei şi cheltuieli totale în valoare de 5,3 mld. lei. Astfel, veniturile aşteptate sunt cu 5,4% mai mici faţă de BVC-ul deja aprobat şi cu 15,6% mai mici faţă de 2023.

„Veniturile totale din exploatare sunt rectificate în scădere cu 6% faţă de nivelul aprobat iniţial ca urmare a diminuării preţului mediu de vânzare a energiei electrice cu 12%, diminuare compensată de creşterea cantităţii de energie electrică prognozată a fi vândută în anul 2024 cu 4%. Această creştere se datorează atât creşterii cantităţii de energie electrică prognozată a fi produsă cu 3%, luând în considerare realizările primului trimestru al anului 2024, cât şi creşterii cantităţii de energie electrică prognozată a fi achiziţionată în vederea optimizării producţiei cu 14%”, se arată în raport.

Pe de altă parte, din profitul net rectificat prognozat pentru acest an, compania de stat bugetează dividende în valoare de 3,8 mld. lei. Spre comparaţie, din profitul anului 2023, Hidroelectrica a decis alocarea a 6,29 mld. lei ca dividende către acţionari. Nu în ultimul rând, Hidroelectrica a redus cheltuielile pentru investiţii cu 20%, de la 1,33 mld. lei în bugetul aprobat la 1,06 mld. lei în bugetul revizuit.

„Bugetul de Venituri şi Cheltuieli rectificat pentru anul 2024 al SPEEH Hidroelectrica S.A. are la bază realizările primului trimestru al anului 2024 şi rezultatele estimate în prezent pentru următoarele trei trimestre, pe baza cantităţii de energie prognozată a se realiza, calculată pe baze statistice care ţin cont de programele de reparaţii şi retehnologizări, în ipotezele unor hidraulicitati de 95% pe Dunăre şi de 85% pe apele interioare şi a unei distribuţii optimizate în timp a cheltuielilor de exploatare”, adaugă compania.

În aceeaşi notă se menţionează faptul că recentele modificări legislative aduse de Ordonanţa de urgenţă nr. 31 din 28 martie 2024 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, de Ordonanţa de urgenţă nr. 32/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale, precum şi diminuarea accentuată a preţurilor la energia electrică, atât pe plan local, cât şi în piaţa interconectată europeană au condus la necesitatea revizuirii bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat.

„Aşa cum a fost menţionat inclusiv în Prospectul Societăţii cu privire la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, <orice modificare ulterioară a acestei legislaţii ar putea avea un efect semnificativ şi negativ asupra marjelor pe care Societatea le obţine şi, în consecinţă, asupra rezultatelor operaţiunilor sale>”, mai scrie compania.

Hidroelectrica a încheiat primul trimestru din 2024 cu un profit net de 1,3 mld. lei, minus 23% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, în timp ce veniturile s-au diminuat cu 22% la 2,5 mld. lei. Compania are 61,6 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 80% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile H2O au un avans de 6% de la începutul anului, pe tranzacţii de 1,4 mld. lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24