Burse - Fonduri mutuale

Bursa în 2023: toţi vor să uite de anul care se încheie. Pariurile vor fi pe energie, mâncare şi sectorul financiar-bancar

Aurel Bernat, CEO al BT Asset Management: În sectorul agrar, deşi povestim de preţuri în creştere la producători şi la raft, nu s-a văzut cu adevărat o creştere a evaluărilor, deci agrarul poate fi o temă extrem de interesantă.

Aurel Bernat, CEO al BT Asset Management: În sectorul agrar, deşi povestim de preţuri în creştere la producători şi la raft, nu s-a văzut cu adevărat o creştere a evaluărilor, deci agrarul poate fi o temă extrem de interesantă.

Autor: Tibi Oprea

23.12.2022, 08:00 1214

♦ Dividendele vor fi poate cel mai important aspect la care investitorii se vor uita, iar companiile din energie excelează la acest capitol.

La final de 2022, an în care până şi obligaţiunile au adus pierderi pentru cei care nu mai aveau răbdare să le ţină până la scadenţă, iar un portofoliu balansat nu a funcţionat, toţi se întreabă acum cum va fi 2023 în contextul în care inflaţia este de aşteptat să scadă, dar abia în a doua parte a anului, iar războiul din Ucraina mişcă capitalul de la Bursa de Valori Bucureşti.

Criza din energie, care va fi cel mai probabil prezentă în continuare, îi face pe unii să spună că energia va fi un pariu câştigător, iar în privinţa sectoarelor agrifood, real estate şi financiar-bancar părerile sunt împărţite. ZF a întrebat administratori de investiţii şi brokeri de unde ar putea veni câştigătorii anului 2023.

Astfel, cele mai profitabile investiţii la Bursa de Valori Bucureşti în anul următor ar putea fi la companii din energie (precum OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz) şi la companii din agrifood (cum ar fi Agroland Business System, Bonas Import Export sau Agroserv Măriuţa), în timp ce alţii consideră că sectorul financiar-bancar ar putea fi un pariu câştigător (cu societăţi precum Banca Transilvania, BRD şi Fondul Proprietatea). OMV Petrom are un PER (raport preţ/câştig) de 3, de vis pentru unii investitori, iar evaluarea nu a ţinut pasul cu rezultatele. Banca Transilvania şi BRD au avut de suferit anul acesta la bursă din cauza portofoliilor şi expunerilor mari pe titluri de stat, iar companiile de alimentaţie de pe AeRO înregistrează scăderi mai abrupte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO