Burse - Fonduri mutuale

Bursa încheie săptămâna la noi maxime anuale, după un avans al BET de 0,13%

Bursa încheie săptămâna la noi maxime anuale, după...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

17.01.2020, 18:47 143

Toţi cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au marcat aprecieri vineri, BET continuând evoluţia pozitivă din această săptămână în care a atins noi maxime multianuale cu o creştere uşoară de 0,13%. Indicele BET-FI a fost liderul creşterilor, cu un salt de 1,78%.

Evoluţia a venit în linie cu parcursul pieţelor de acţiuni din Europa şi în general din lume, care au continuat prudent raliul din ultimele săptămâni pe fondul detensionării conflictelor comerciale şi ameliorarea tendinţei de încetinire din economia globală.

Referinţa BET a atins la finalul şedinţei bursiere de vineri un nou maxim post-criză, de 10,087.42 de puncte. Maximul istoric, înregistrat de BET acum 12 ani şi jumătate, în luna august 2007, este situat la 10.857 de puncte.

Din punctul de vedere al lichidităţii, săptămâna s-a încheiat cu o revenire a rulajelor, valoarea tranzacţionată fiind de 40,08 milioane de lei (8,38 milioane de euro), pentru a doua zi consecutivă în preajma valorii consemnate anul trecut, de circa 39 milioane de lei. Un plus a fost dat de un deal cu titlurile BRD în sumă de 3 milioane de lei. Săptămâna s-a încheiat per total cu o creştere de 1,35% pentru indicele BET.

Din cadrul indicelui BET, cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de: Nuclearelectrica (SNN) plus 0,93%, Romgaz (SNG) plus 0,8% şi Digi Communications (DIGI), plus 0,59%. La polul opus regăsim titlurile MedLife (M), cu o scădere de 1,62%, Alro Slatina (ALR), care au pierdut 0,86% şi Transelectrica (TEL), cu un minus de 0,49%.

Titlurile Banca Transilvania (TLV), care au scăzut cu 0,19%, au ocupat prima poziţie în topul celor mai tranzacţionaţi emitenţi, cu schimburi în valoare de 19,1 milioane de lei. Titlurile băncii sunt urmate în clasamentul rulajelor de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), cu 2,5 milioane de lei, şi SNG, cu tranzacţii în sumă de 2,24 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO