Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Fără influenţa masivă exercitată de Big Tech, indicele american S&P 500 s-ar tranzacţiona în creştere cu 6% de la începutul anului, faţă de 12%, cât este acum dinamica. O treime din capitalizarea indicelui, din şapte companii

Bursă. Fără influenţa masivă exercitată de Big...

Autor: Eduard Ivanovici

22.05.2024, 07:00 973

♦ Anul trecut, puteai interpreta complet greşit fundamentele şi tot ai fi făcut o mulţime de bani dacă îţi duceai banii în oricare dintre aceste acţiuni. Anul acesta, totul s-a rezumat la companiile care au raportat cifre în creştere ♦ Deşi domină în continuare S&P, influenţa giganţilor tehnologici s-a diminuat în 2024.

„Cei şapte magnifici“ – cum sunt numiţi în cercurile de investitori Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Tesla, Meta Platforms (Facebook), Nvidia şi Amazon, adică cele mai mari companii publice din Statele Unite – continuă să domine indicele S&P 500, de referinţă pentru cea mai mare piaţă de capital din lume, în vreme ce respectivele societăţi reprezintă aproximativ 30% din capitalizarea totală a benchmarkului, ceea ce se reflectă inclusiv în randamentul de la începutul anului.

În 2024, principalul indice de pe Wall Street afişează un avans de 12% până în data de 20 mai, inclusiv, încadrându-se peste dinamica la nivel global de 10,2% înre­gistrată de MSCI All-Country World, din care fac parte companii din 47 de economii dezvoltate şi emergente, conform Investing. Dacă toţi emitenţii ar fi avut însă ponderi egale în S&P, indicele s-ar fi tranzacţionat în creştere cu 6,2% anul acesta, deci aproape la jumătate faţă de randamentul actual.

Societăţile sunt incluse în indice în funcţie de criterii precum evaluarea, performanţa financiară şi lichiditatea. S&P 500 este un indice calculat în funcţie de valoarea de piaţă, ceea ce înseamnă că emitenţii cu evaluări mai mari au o influenţă mai ridicată asupra dinamicii sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24