♦ Numărul conturilor de tranzacţionare este la maximul istoric de 200.000, jumătate dintre investitori fiind activi ♦ Aderarea la spaţiul Schengen va ajuta, iar odată ce România va deveni şi membru al OCDE, va reuşi să atragă şi mai mulţi investitori.
Listarea Hidroelectrica (H2O) la Bursa de Valori Bucureşti, într-o tranzacţie istorică de 2 mld. euro, a scris istorie fiind a patra din lume ca mărime în 2023. Întrebarea acum, la un an distanţă, este cum formăm noile valuri de creştere pentru piaţa de capital? Sau mai simplu: cum ţinem aprinsă lumina reflectoarelor?
Într-un interviu acordat ZF la sediul Citi din Bucureşti, Pablo Escondrillas, regional industry head, power sector investment banking, Citi, unul dintre bancherii de investiţii care au lucrat la IPO-ul Hidroelectrica, spune că de fiecare dată când are loc un IPO, o tranzacţie – fie că este o achiziţie sau o vânzare – apar noi investitori, ceea ce face ca următoarea tranzacţie să fie puţin mai uşoară. „Iar asta îmi place“.
Şi într-adevăr efectul Hidroelectrica se simte în toate statisticile de la Bursa de Valori: numărul de investitori la maximul istoric de 200.000 de conturi, 50% dintre ei fiind activi, indici şi tranzacţii la maxime istorice într-o bursă mai populară ca oricând. Piaţa listărilor se mişcă, însă marile companii întârzie să apară.