♦ Capitalizarea companiei este de circa 22 mld. lei, ceea ce înseamnă un multiplu P/E (price/earning sale – capitalizare/profit) de 7,5 ori şi unul raportat la vânzări de 2,8 ori ♦ Spre comparaţie, OMV Petrom – celălalt mare producător de gaze – are un raport P/E de 11 ori şi unul P/S de 1,3 ori.
Planurile de intrare pe piaţa de furnizare de gaze naturale şi operaţionalizare centralei de la Iernut, promise pentru vara lui 2025, exploatarea şi comercializarea gazelor din Neptun Deep şi creşterea preţurilor pentru energie sunt factorii de creştere identificaţi de analişti pentru acţiunile producătorului şi furnizorului de gaze naturale Romgaz (SNG), potrivit datelor ZF.
Pe de altă parte, incertitudinile se referă la costurile de finanţare pentru emisiunea de obligaţiuni de 500 mil. euro a companiei de stat prin prisma ratingului de ţară, influenţa politică asupra economiei cu privire la taxe şi reglementarea sectorului de energie prin posibila apariţie a unor noi taxe, spun ei.
Un alt factor de incertitudine pe termen lung, dar care pe termen scurt s-ar putea reflecta pozitiv asupra cotaţiei, este cel cu privire la politica de dividende: anul trecut Romgaz a solicitat Ministerul Energiei să distribuie 20% din profit sub formă de dividende pe fondul planurilor de investiţii, însă în 2025 prin bugetul anunţat recent statul român vrea să solicite aproape integral profiturile companilor din subordine.