Profitul producătorului de energie electrică Hidroelectrica (simbol bursier H2O), cea mai mare companie de la Bursa de Valori Bucureşti, a scazut în T3/2024 într-un ritm asemănător cu cel din primele şase luni ale anului, motivul principal fiind scăderea producţiei de energie electrică. Veniturile mai mici şi cheltuielile mai mari au făcut ca profitul operaţional trimestrial să înregistreze o scădere de 32,4%, până la 961,88 mil. lei, un ritm foarte apropiat de cel din primele sase luni ale anului (-33,5%). Pe primele nouă luni scăderea a fost una asemănătoare, de 33,2%, la 3,99 mld. lei.
„În condiţiile în care rezultatul financiar net are o pondere foarte mică, iar rata efectivă de impozitare a fost stabilă, profitul net a scăzut cu un procent asemănator celui al profitului operaţional, 32,01%, de la 1,24 mld. RON în T3 2023 până la 841,81 mil. RON în T3 2024. Pe primele nouă luni ale anului scăderea a fost de 31,87%, de la 5,18 mld. RON la 3,53 mld. RON. Situaţia actuală de pe piaţa energiei electrice face ca şi pentru finalul anului să ne putem aştepta la o evoluţie asemănătoare cu cea de până acum, cu o tendinţă descendentă a veniturilor şi profitului”, scriu brokerii de la Prime Transaction într-un raport.
Referitor la profitul acestui an, brokerii de la Swiss Capital estimează că Hidroelectrica îşi va remunera anul viitor acţionarii cu un dividend brut de 8,9 lei pe acţiune din profitul pe 2024, adică 4 mld. lei şi un randament de peste 7% la preţurile curente de tranzacţionare. Calculele au în vedere profitul net estimat pentru 2024 de 4,16 miliarde de lei, în scădere cu 35% faţă de anul precedent pe fondul scăderii producţiei din cauza condiţiilor hidrologice, respectiv o rată de distribuire de 95%. Aceştia estimează o EBITDA de 6,1 mld. lei, minus 24% de la an la an.
Spre comparaţie în acest an Hidroelectrica şi-a remunerat investitorii cu un dividend brut de 13,99 lei din profitul anului 2023, adică un randament de 11%. Suma distribuită a fost de 6,3 mld. lei, ceea ce înseamnă că în 2025 acţionarii – statul român cu 80%, fonduri de pensii Pilon II cu 12% şi alţii – ar putea primi dividende mai mici ca în anul precedent. În august, cea mai mare casă de brokeraj de la Bursa de Valori estima pe baza rezultatelor la şase luni că cea mai mare companie de stat va distribui în 2025 un dividend brut de 9,6 lei, echivalentul unui randament de 7,7% la preţurile de atunci. Dar tot atunci Swiss estima un profit net de 4,55 mld. lei, faţă de 4,16 mld. lei acum.
Pe de altă parte, veniturile din activitatea de bază au scăzut cu 20,5% în trimestrul trei, până la 2,05 mld. lei. Scăderea a fost împărţită în mod echilibrat între veniturile obţinute din vânzări angro şi cele de pe segmentul de furnizare. Primele au scăzut cu 289 mil. lei (-27,6%), iar celelalte cu 258 mil. lei (-30,07%), motivele fiind însă diferite. Veniturile din vânzări angro au scăzut din cauza cantităţilor mai mici vândute (-41,36% la nivel trimestrial). Preţul mediu de vânzare pe piaţa angro a crescut cu 23,47%, ceea ce a acoperit parţial scăderea cantităţii vândute. Pe segmentul de furnizare situatia a stat exact invers, scăderea veniturilor având ca motiv preţul mai mic de vânzare.
Fără a lua în calcul costurile transferate către clienţi (în principal tarife de transport şi distribuţie), preţul mediu de vânzare pe segmentul de furnizare a scăzut cu 28,3%, în timp ce dacă includem şi costurile transferate, a scăzut cu 19,2%. Cantitatea vândută pe acest segment a scăzut uşor, cu 2,5%, ceea ce a făcut ca per total cantitatea de energie electrică vândută să scadă cu 24%, motivul fiind producţia mai mică din acest an, determinată de condiţiile hidrologice, sau mai exact de faptul că anul 2023 a fost unul foarte bun din acest punct de vedere.
„Urmărind ambele segmente, concluzia pe care o putem trage este că direcţionarea producţiei către segmentul de furnizare, pentru care preţul mediu de vânzare a scăzut din cauza modificărilor aduse mecanismului de achiziţie centralizată a energiei electrice (MACEE), a afectat vânzările de pe segmentul angro, acolo unde preţul mediu de vânzare a crescut. Cu alte cuvinte, de data aceasta, intrarea pe piaţa de furnizare a afectat rezultatele companiei, după ce în trecut avusese un impact pozitiv asupra acestora”, completează Prime Transaction.
Scăderea veniturilor din vânzarea energiei electrice pe pieţele angro şi de furnizare a fost compensată parţial de creşterea de pe piaţa de echilibrare şi a celor din categoria „Alte venituri”. Primele au fost cu 79 mil. lei mai mari (+58,5%), creşterea fiind determinată atât de cantitatea mai mare vândută (+24,2%), cât şi de preţul mediu de vânzare mai mare (+27,7%). Celelalte au crescut cu 137,33 mil. lei, în acest caz fiind vorba despre venituri mai mari din despăgubiri, amenzi şi penalităţi înregistrate în T3.
„Creşterea preţului mediu de vânzare de pe piaţa angro a fost una de faţadă, ea fiind înghiţită de taxa pentru producătorii de energie electrică, în valoare de 129,49 mil. RON în T3 2024, după ce în perioada similară a anului trecut ea nu a generat nicio cheltuială. Prin această taxă sunt redirecţionate către Stat toate sumele care trec peste nivelul de 400 RON/MWh (redus de la 450 RON/MWh la 1 aprilie 2024). Alte cheltuieli care au tras în jos profitul au fost cele cu personalul, în creştere cu 73,09 mil. RON, pierderile nete din deprecierea creanţelor comerciale, în creştere cu 42,03 mil. RON şi amortizarea imobilizărilor, în creştere cu 24,99 mil. RON (+12,41%). În direcţia opusă au mers în principal cheltuielile cu energia electrică achiziţionată, mai mici cu 82,7 mil. RON (-58,09%) şi poziţia „Alte cheltuieli de exploatare”, în scădere cu 68,14 mil. RON (-66,93%)”, adaugă analiştii Prime Transaction.
Potrivit bugetului rectificat pe 2024, veniturile aferente primelor nouă luni din 2024 sunt în creştere cu 2% faţă de cele bugetate pentru această perioadă în timp ce profitul net este mai mare cu 1%. Dacă în privinţa bugetului şi a direcţiei profitului din acest an investitorii au o mai mare claritate, 2025 vine însă cu o serie de incertitudini: Cum va fi anul hidrologic? Ce schimbări vor fi în piaţa energiei? Va fi compania afectată de noi taxe? Totodată, există şi întrebări la care un răspuns pozitiv este preferat de investitori: Va reveni compania în 2025 la creşterile multianuale de profit? Există şansa să fie acordate dividende suplimentare?
Hidroelectrica este evaluată de investitori la 55,2 mld. lei şi este controlată în proporţie de 80% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile înregistrează o scădere de 4,1% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 2,7 mld. lei, arată datele BVB.