Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Investitorii mizează că parteneriatul cu americanii de la Lockheed va duce businessul Sinteza la următorul nivel astfel că intră la cumpărăre şi dublează acţiunile într-o săptămână. Doar că sunt puţini vânzători. Ce spun brokerii?

Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest: În condiţiile în care UE promovează şi sprijină masiv orice iniţiativă către producerea de energie verde, investitorii au intrat puternic pe cumpărarea de acţiuni STZ, fiind încetiniţi în demersul lor doar de oferta insuficientă de acţiuni la vânzare, precum şi de limita maximă zilnică de 15 % faţă de preţul zilnic de referinţă.

Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest: În condiţiile în care UE promovează şi sprijină masiv orice iniţiativă către producerea de energie verde, investitorii au intrat puternic pe cumpărarea de acţiuni STZ, fiind încetiniţi în demersul lor doar de oferta insuficientă de acţiuni la vânzare, precum şi de limita maximă zilnică de 15 % faţă de preţul zilnic de referinţă.

Autor: Liviu Popescu

28.11.2024, 07:00 3841

Compania din Oradea, care în urmă cu o săptămână avea o capitalizare de doar 19 mil. lei (5 mil. euro), a anunţat atunci că a obţinut fonduri de cofinanţare de 25 mil. euro prin PNRR ca parte a a unei investiţii de 50 mil. euro prin care va construi la Oradea o unitate care va produce electroliţi, „prima fabrică europeană de acest tip şi cea mai mare din lume“ ♦ Restul de 25 mil. euro: „Contribuţie proprie din fonduri atrase“, spune CEO-ul ♦ Astăzi compania are o evaluare de 43 mil. lei (9 mil. euro)

Acţiunile Sinteza Oradea (STZ), companie din chimie care realizează 95% din cifra de afaceri cu clienţi din afara ţării, s-au dublat în ultima săptămână în contextul în care investitorii mizează că fondurile prin PNRR de câteva ori peste capitalizare şi un parteneriat surpriză cu americanii de la Lockheed Martin vor duce businessul la următorul nivel.

Doar că - aşa cum se întâmplă şi cu alţi emitenţi din eşalonul doi care anunţă demararea unor investiţii şi/sau intrarea în acţionariat a unor investitori de calibru mare, sunt foarte puţini vânzători şi mulţi cumpărători, în pofida unor procente ridicate de free float (acţiuni disponibile la liber la tranzacţionare), de aproape 17% din companie. Ce spun brokerii?

„Viitoarea fabrică în valoare de 50 de milioane de euro (din care jumătate reprezintă finanţare prin PNRR) va fi, conform comunicatului emitentului, cea mai mare de acest tip din lume. În condiţiile în care UE promovează şi sprijină masiv orice iniţiativă către producerea de energie verde, investitorii au intrat puternic pe cumpărarea de acţiuni STZ, fiind încetiniţi în demersul lor doar de oferta insuficientă de acţiuni la vânzare, precum şi de limita maximă zilnică de 15 % faţă de preţul zilnic de referinţă.  Probabil că evoluţia pozitivă a preţului se va opri la momentul în care vânzătorii îşi vor închide poziţiile, fiind mulţumiţi de randa­mentul obţinut“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionarea al Estinvest.

Pe 20 noiembrie Sinteza – la care fondul BT Invest are 33,9%, Radu Pascu 31%, iar ROCA Investment 18% - a anunţat că a semnat o scrisoare de intenţie cu Lockheed Martin pentru producţia de electroliţi la Oradea şi că acest parteneriat pune bazele unei fabrici de 50 mil. euro, cea mai mare de acest fel din lume.

Sinteza a obţinut fonduri de cofinanţare prin PNRR de 25 mil. euro. De unde vine restul?

„Contribuţie proprie din fonduri atrase“, spune Gelu Stan, CEO Sinteza.

 

Miercuri după-amiază acţiunile STZ se tranzacţionau la 0,655 lei pe unitate. Investitorii voiau să cumpere 392.000 de acţiuni Sinteza la 0,655 lei, adică tranzacţii de 250.000 de lei, dar nimeni nu vindea. “Ask-ul” – numărul de acţiuni introduse pentru a fi vândute – era gol. În ultimele zile acestea a fost ras în câteva minute.

Radu Cojoc, broker al Goldring, spune că parteneriatul strategic dintre Sinteza SA şi Lockheed Martin, vizând dezvoltarea unei fabrici de electrolit negativ în valoare de 50 de milioane de euro, a atras atenţia asupra companiei la Bursa de Valori Bucureşti.

„Atragerea unui partener global de renume creşte încrederea investitorilor, iar cofinanţarea prin PNRR reduce riscurile proiectului. Pe termen scurt, cotaţia ar putea fi volatilă, însă, pe termen mediu şi lung, succesul proiectului ar putea genera un interes crescut acţiunilor, condiţionat de execuţia eficientă a planului şi de perspectivele pieţei energiei verzi”.

Până acum, rezultatele Sinteza Oradea nu au strălucit. La nouă luni din 2024 compania a avut pierderi de 5,3 mil. lei, mai mari cu 300.000 de lei faţă de aceaşi perioadă din 2023, în timp ce veniturile s-au redus abrupt de la 11,2 mil. lei la 629.000 de lei. Compania nu menţionează cauza acestor scăderi pe venituri operaţionale ci doar arată că variaţia stocurilor a fost negativă, de 2,4 mil. lei faţă de 873.000 de lei.