Burse - Fonduri mutuale

Bursa, la alte maxime? Depinde de Petrom

07.07.2003, 00:00 18

Bursa de Valori continua sa suprinda investitorii, atingand noi maxime istorice intr-o perioada caracterizata, in ultimii ani, de scaderi ale lichiditatii si preturilor.
Urmarea a acestei evolutii, previziunile brokerilor au devenit si ele rezervate: daca anul trecut nimeni nu ar fi ezitat sa spuna ca vor urma, cel putin pana la jumatatea lui august, scaderi, acum multi analisti spun ca ascensiunea preturilor ar putea continua.
Ca de aproape fiecare data in ultimul an, atingerea unui nou maxim istoric pentru BET s-a datorat, vineri, in special actiunilor SNP Petrom.
Acestea au crescut cu 1,42%, pana la 1.430 de lei, la nivelul cotatiei de inchidere, pretul maxim al zilei fiind 1.440 de lei.
Pretul actiunilor isi revine astfel dupa scaderea de la sfarsitul lunii iunie, cand cotatia atinsese 1.350 de lei. Apropierea cotatiei de nivelul de 1.500 lei, estimat de conducerea Petrom ca fiind pretul corect pentru actiuni, vine cu o saptamana inainte de ultimul termen limita stabilit pentru publicarea anuntului de privatizare acompaniei.
"De modul in care va decurge procesul de privatizare vor depinde nu numai actiunile companiei ci si evolutia intregii Bursei de Valori. A fost evident, cel putin anul acesta, ca actiunile Petrom au cea mai mare influenta asupra evolutiei celorlalte titluri de la Bursa. Daca termenul de publicare al anuntului de privatizare este decalat din nou sau mai apar alte informatii negative despre societate, reactia investitorilor de la Bursa va fi, probabil, negativa", este de parere Radu Popescu, trader la societatea de brokeraj Romcapital.
Adrian Caramiha, trader la BRD Securities, spune si el ca evolutia actiunilor este greu de previzionat si va depinde de evolutia procesuli de privatizare.
"Cred ca pe termen mediu, actiunile Petrom vor atinge pretul de 1.500 de lei sau chiar 1.600 de lei. Ziua sau saptamana in care se va intampla acest lucru este foarte greu de estimat, insa", a afirmat Caramiha.
In afara de Petrom, o evolutie buna au avut, vineri, si actiunile  Banca Transilvania si Societatile de Investitii Financiare (SIF).
Astfel, actiunile SIF Transilvania au crescut cu 1,64%, pe o lichiditate de 2,97 miliarde lei, iar titlurile SIF Banat - Crisana, cu 1,59% pana la 1,44 miliarde lei.
Cresterea lichiditatii si actiunilor SIF vine intr-o perioada foarte confuza pentru cele cinci societati de investitii. Proiectul de lege speciala pentru SIF nu este finalizat de mai bine de un an iar Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) trebuie sa inainteze Parlamentului legea consolidata a pietei de capital.
In aceste conditii, activitatea SIF ar putea intra sub incidenta legii organismelor de pasament colectiv, ceea ce ar putea genera numeroase controverse.
Actiunile producatorului de medicamente Terapia Cluj - Napoca au crescut vineri cu 2,22%, dupa publicarea anuntului preliminar pentru oferta publica de preluare ce va fi lansata de fondul american de investitii Advent International. Titlurile au crescut pana la 4.600 de lei, in conditiile in care pretul ofertei lansate de Advent va fi de minim 4.681 lei/actiune.



Piata Rasdaq
Intersul investitorilor de la Bursa Electronica Rasdaq pentru actiunile Bancii Comerciale Carpatica si ale companiei petroliere Rompetrol SA (Vega) a continuat si in ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii trecute.
Actiunile Bancii Comerciale Carpatica au inregistrat vineri tranzactii in valoare de 1,23 miliarde lei. Cele 16 tranzactii s-au realizat la preturi de 19.000 de lei si 19.500 lei/actiune. Cotatia medie a actiunilor bancii a fost cu 0,28% mai mica fata de valoarea anterioara.
Brokerii pun lichiditatea ridicata a tranzactiilor cu titlurile Carpatica pe seama faptului ca actiunuile au fost suspendate de la tranzactionare mai multe luni pentru a fi efectuata o majorare de capital.
Actiunile Rompetrol (Rafinaria Vega) au facut vineri obiectul a 16 operatiuni in valoare de  935,2 milioane de lei. Preturile la care au fost efectuate tranzactiile au fost de 480 de lei si 490 de lei/actiune. Cotatia medie, 482 de lei, a fost cu 3,57 % mai mare fata de valoarea anterioara.
Titlurile companiilor din grupul Rompetrol, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, au fost printre cele mai lichide actiuni de pe piata Rasdaq in ultimile doua saptamani, inregistrand si cresteri semnificative ale cotatiilor in iunie (peste 20%). Reprezentantii Rompetrol au pus cresterea pe seama rezultatelor financiare bune pe care le inregistreaza grupul. 
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au fost implicate vineri in doar o singura tranzactie, prin care au fost transferate 120 de titluri.
O evolutie buna in ultimile saptamani au avut si actiunile operatorului portuar Socep Constanta, care au continua sa creasca usor si vineri. Cotatia medie a actiunilor Socep a atins ieri nivelul de 1.400 de lei, fata de 1.2000 de lei la inceputul lunii iunie. Titlurile au crescut vineri cu 1%.
Valoarea operatiunilor de vanzare - cumparare perfectate vineri pe Rasdaq a fost de 5,84 miliarde lei. Numarul tranzactiilor a fost de 270 iar cel al societatilor, 126. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO