Burse - Fonduri mutuale

Bursa locală nu reuşeşte să profite de maximele pieţelor externe

Bursa locală nu reuşeşte să profite de maximele...

Autor: Stefan Musgociu

28.07.2013, 20:49 446

Bursa a închis săptămâna pe minus, iar de la începutul anului are o creştere ne­semnificativă, de 3,5%, deşi pieţele din SUA şi din vestul Europei sunt la ma­xime istorice şi au avut creşteri con­sis­tente.

Brokerii se aşteaptă să vadă mai mul­tă acţiune pe bursă abia din sep­tem­brie, când investitorii se întorc din va­canţă.

„Cu toate că pieţele externe reuşesc să evolueze favorabil în această perioa­dă de vară, nu acelaşi lucru putem spune despre piaţa locală, care consemnează volume şi interes extrem de scăzute. Acţiunile care au înregistrat volume mai bune în ultima perioadă sunt din rândul blue chips-urilor (acţiunile de regulă lichide - n.r.), enu­merând în special Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Trans­gaz, BRD şi în anumite zile SIF-uri şi Erste. În cazul acestora vorbim cel mai adesea de un free-float generos (la SIF-uri şi FP), de tranzacţii trecute care au avut ca efect o creştere a lichidităţii acţiunilor (în cazul OMV Petrom - vânzarea pachetului de 1,11% de către FP; la Transgaz prin oferta se­cun­dară derulată de stat), programul de răscumpărare la FP, sau, în cazul ac­ţiunilor Erste, putem vorbi de unele miş­cări în portofoliile marilor deţinători. Lichi­ditatea pieţei se va îmbunătăţi pe măsură ce ne vom apropia de lunile de toamnă, recent anunţatele oferte fiind cele care vor constitui catalizatorul revenirii interesului pentru bursa românească“, a declarat Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

În ultima săptămână, indicele ge­ne­ral al Bursei, BET-C, a scăzut cu 0,45%, astfel că raportat la nivelul de la finalul lunii iunie, indicele este pe plus cu doar 2,2%. Faţă de sfârşitul anului trecut, indicele este cu 3,53% mai sus.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,84% în aceas­tă săptămână. Comparativ cu ni­ve­lul din luna iunie, BET este în creş­tere cu doar 2,26%, iar faţă de nivelul din 2012, este cu 4,5% mai sus.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Pro­prietatea, a coborât în această săp­tă­mână cu 0,4%. Indicele este cu 0,77% sub nivelul din luna iunie şi, respectiv, cu 4,64% sub cel de la finalul anului trecut.

La fel ca în majoritatea şedinţelor din această lună, volumele de tranzac­ţio­nare au continuat să fie reduse.

Investitorii au tranzacţionat vineri acţiuni de 22,5 mil. lei (5,1 mil. euro), valoare cu 51% peste rulajul de joi, de 14,9 mil. lei (3,4 mil. euro). Aproape 95% din lichiditate a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Pro­prie­tatea (13,7 mil. lei, din care trei deal-uri de 10,7 mil. lei), Erste (6,3 mil. lei) şi o tranzacţie negociată cu titluri BRD (1,1 mil. lei).

Acţiunile FP au avan­sat cu 0,23%, la 0,6475 lei, iar titlu­rile Erste au urmat evoluţia de pe piaţa de la Viena şi au crescut cu 3,64%, la 98,2 lei. Tot vineri au fost înregistrate în sis­temul bursei rezultatele plasa­men­tu­lui privat prin care Raiffeisen Bank a atras 225 mil. lei (51,3 mil. euro), prin vân­zarea de obligaţiuni cu matu­ritate la trei ani şi cu dobândă fixă de 5,5% pe an.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO