Burse - Fonduri mutuale

Bursa mai creează un milionar în euro: Horia Cardoş, 53 de ani, CEO al Agroland Timişoara, ajunge la o avere de 37 mil. euro pe fondul “exploziei” cu 340% a acţiunilor Agroland

Bursa mai creează un milionar în euro: Horia Cardoş,...

Autor: Liviu Popescu

01.03.2021, 11:30 13142

Pe fondul “exploziei” cu 340% a acţiunilor listate luni ale Agroland Timişoara (AG), companie românească cu cea mai extinsă reţea de magazine agricole din România, bursa de la Bucureşti mai face un milionar în euro, arată datele agregate de ZF.

Astfel, Horia Cardoş, 53 de ani, acţionar majoritar şi director general al Agroland Timişoara, ajunge la o avere la bursă de 178 milioane de lei (37 mil. euro) în contextul în care o acţiune Agroland se tranzacţionează în prima şedinţă de tranzacţionare la bursă la un preţ de 19,8 lei.

Antreprenorul controlează 76,5% din Agroland, adică un pachet de 9 milioane de acţiuni, arată datele din prospect.

“Horia Dan Cardoş, absolvent al Universităţii de Politechinca din Timişoara, Facultatea de Chimie Industrială are un istoric îndelungat în dezvoltarea şi conducerea companiilor din diverse domenii. Pe lângă fondarea şi conducerea companiei Agroland, a dezvoltat companii precum GPM – dealer Vodafone, Devest Logistic (specializată în transporturi), Frido Invest (specializata pe comercializarea produselor Pet Care”, se arată în prospectul de listare al Agroland.

Agroland a derulat în noiembrie 2020 un plasament privat prin care a atras 7,9 milioane lei de la investitori. În cadrul plasamentului privat au fost scoase spre vânzare 1,7 milioane de acţiuni, iar investitorii au plasat ordine de subscriere pentru 8,5 milioane de acţiuni, în valoare cumulată de 38,5 milioane lei, ceea ce a depăşit de aproape cinci ori oferta, potrivit BVB.

Anterior plasamentului Horia Cardoş avea 90% din Agroland, pentru ca ulterior, pe fondul majorării de capital, deţinerea acestuia să fie de 76,5%.​

Doar în 2021 bursa de la Bucureşti a creat câţiva milionari în euro, adică din rândul antreprenorilor care au decis să-şi aducă propriile companii în ringul de tranzacţionare. Pe listă se găsesc Cristian Găvan de la MAMBricolaj, dar şi Victor Gânsac (director general) şi Paul Rusu (director financiar) de la SafeTech Innovations.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO