Producătorul de inputuri agricole ecologice Norofert (simbol bursier NRF) a depăşit joi pragul de închidere cu succes de 1 mil. euro a emisiunii de obligaţiuni prin care vrea să atragă până la 3 mil. euro de la investitori pentru investiţii în irigaţii şi în pieţele din SUA şi Brazilia.
Finanţarea Norofert are loc într-un context destul de incert şi se suprapune cu ultima ofertă de titluri de stat Fidelis din acest an. IPO-ul prevede vânzarea a maximum 150.000 de bonduri la o valoare nominală de 100 de lei şi o dobândă de 10% şi se derulează până pe 16 decembrie.
„Această serie de obligaţiuni a fost unul dintre numeroasele teste pe care Norofert a trebuit să le susţină în cea mai grea perioadă din agricultura şi politica românească din istoria recentă”, spune Vlad Popescu, CEO şi preşedinte al Consiliului de Administraţie.
„Putem spune că am trecut acest test datorită investitorilor care au rămas alături de noi şi cărora le mulţumim. Am decis să reducem dependenţa de piaţa românească, aflată în dificultate, prin investiţii în extinderile din SUA şi Brazilia, care au început deja să dea rezultate. Investiţiile susţinute în sistemele de irigaţii din ferma Zimnicea contribuie la echilibrarea cashflow-ului companiei prin reducerea drastică a incertitudinii legate de lipsa precipitaţiilor.“
Potrivit calculelor realizate de ZF pe baza rapoartelor publicate la Bursa de Valori Bucureşti, Marius Alexe, acţionar semnificativ şi membru în Consiliul de Administraţie al companiei, a cumpărat bonduri NRF29 în valoare de peste 343.000 de euro, adică puţin peste o treime din suma acumulată până pe 12 decembrie. TradeVille este brokerul ofertei, însă se pot realiza subscrieri la orice intermediar autorizat de BVB.
„Până acum, Norofert a realizat investiţii majore în România: a achiziţionat spaţiul fabricii din Filipeştii de Pădure, o linie pentru îngrăşăminte solide, ferma de la Zimnicea, sisteme de irigaţii menite să combată efectele secetei şi un laborator care a facilitat extinderea pe pieţele externe. Aceste investiţii, absolut necesare, au fost parţial finanţate prin credite, care vor începe să se închidă din 2026. Ulterior, nu vor mai fi necesare alte investiţii majore în România”, a spus Marius Alexe pentru ZF.
Norofert a încheiat primele nouă luni din 2024 cu o cifră de afaceri de 35,5 milioane lei, marcând o creştere de 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, respectiv un profit net de 1,4 mil. lei, în urcare cu 24%. Potrivit societăţii, evoluţia a fost susţinută de activitatea de producţie şi comercializare de inputuri agricole, inclusiv de rezultatele din Statele Unite, în contextul unui an agricol dificil în România, caracterizat de secetă şi preţuri scăzute ale recoltelor.
Norofert este evaluată la 66 mil. lei, iar cei mai mari acţionari sunt Vlad Popescu (36,1%), Ileana Popescu (14,2%) şi Marius Alexe (12,3%). Acţiunile NRF se tranzacţionează în scădere cu 13,2% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 6,6 mil. lei, arată datele BVB.