Burse - Fonduri mutuale

Bursă. O acţiune tech, Delta Technologies, este starul bursei de la Budapesta în 2024, cu un plus de 128%, pe o piaţă în urcare cu 15%

Bursă. O acţiune tech, Delta Technologies, este starul...

Autor: Eduard Ivanovici

29.05.2024, 07:36 163

Pe bursa de valori de la Budapesta se tranzacţionează acţiunile unei com­panii cu una dintre cele mai mari creşteri din regiune de anul acesta. Este vorba despre Delta Technologies (DELTA), societate înfiinţată în 1987, specializată în servicii de tele­co­municaţii, proiec­tare şi instalare hardware, soluţii de reţea şi integrare de aplicaţii, fiind una dintre cele mai vechi companii de tehnolo­gie din ţara vecină.

De la începutul lui 2024 încoace, acţiunile DELTA s-au apreciat cu 128%, la circa 80 de forinţi (echi­valentul a 1 leu) pe unitate. BUX, indicele de referinţă al bursei maghiare, afişează un avans de 15% anul acesta, conform datelor agre­gate de ZF de la MarketWatch. Prin comparaţie, indicele paneuro­pean Stoxx 600 este pe plus cu 9%, iar indicele american al giganţilor din IT Nasdaq Composite s-a apreciat cu 14,6%.

La Bucureşti, benchmark-ul BET a crescut cu 16,7%. Raliul titlurilor DELTA s-a accentuat la începu­tul lunii mai, fiind atât de intens tranz­acţionate încât au depăşit în anumite şedinţe lichi­ditatea grupului bancar OTP, una dintre „vedetele“ bursei de la Budapesta. Evoluţia vine în contextul în care investitorii au aşteptat ca societatea să demareze un program de răscumpărare de acţiuni. Săptămâna trecută, pe 21 mai, compania a cumpărat 298.750 de titluri valorând 21,8 milioane de forinţi pentru a asigura cantitatea necesară implementării unui stock option plan (SOP) pentru angajaţi. Per total, compania va fi nevoită să răscumpere 6,5 milioane de acţiuni, scrie portofolio.hu.

În prezent, Delta Technologies are o valoare de piaţă de 26,9 miliarde de forinţi (70,1 milioane de euro/circa 350 de milioane de lei). Grupul a încheiat 2023 cu vânzări de 19 miliarde de forinţi, în scădere cu 25,6% faţă de anul precedent, şi un profit net de 217,5 milioane de forinţi, în coborâre cu 78,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24