Burse - Fonduri mutuale

Bursă. OMV Petrom a pus în funcţiune la rafinăria Petrobrazi cel mai mare rezervor de stocare a ţiţeiului din România. Investiţie de 23 mil. euro

Bursă. OMV Petrom a pus în funcţiune la rafinăria...

Autor: Eduard Ivanovici

20.05.2024, 12:08 3591

OMV Petrom (SNP), principalul producător local de hidrocarburi, a pus în funcţiune cel mai mare rezervor de ţiţei din România, pe platforma rafinăriei Petrobrazi. Construcţia acestuia a durat aproximativ doi ani, iar investiţiile în proiect au depăşit 23 de milioane de euro, se arată într-un raport publicat luni la Bursa de Valori Bucureşti.

„Rezervorul a fost proiectat şi construit conform celor mai recente standarde în domeniu, pentru o siguranţă sporită în utilizare. Rezervorul are pereţi dubli şi fund dublu, capac tip dom din aluminiu şi capac plutitor interior pentru reţinerea emisiilor de vapori”, scriu reprezentanţii societăţii.

Din 2005, OMV Petrom a investit peste 2 miliarde de euro în rafinăria Petrobrazi. Construcţia rezervorului a fost finalizată la sfârşitul anului trecut, iar testarea acestuia a avut loc la începutul lui 2024. Rezervorul are o capacitate totală de 60.000 de metri cubi şi poate stoca materia primă pentru echivalentul a 1,2 milioane de plinuri de carburant.

Domul de aluminiu este cea mai mare structură de acest tip din România, cu o greutate de 53 de tone şi o înălţime de 15 metri. Ridicarea domului pe poziţie s-a făcut utilizând, în premieră la nivel local, un sistem pneumatic format din 28 dispozitive de ridicare, acţionate centralizat.

„Construcţia noului rezervor de ţiţei reprezintă un nou proiect important finalizat cu succes pe platforma Petrobrazi, alături de instalarea noilor camere de cocsare şi de alte proiecte de modernizare. Toate aceste investiţii întăresc capacitatea noastră de a asigura o bună funcţionare a rafinăriei în condiţii de siguranţă şi de a asigura stocurile de carburanţi necesare pentru aprovizionarea pieţei din România şi din regiune. Proiectul are o componentă importantă de mediu prin reducerea aproape de zero a emisiilor de vapori”, spune Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing.

Cu 42% s-au apreciat acţiunile SNP în ultimele 12 luni, pe o lichiditate de 1,7 miliarde de lei şi o capitalizare de 42,6 miliarde de lei. Grupul a înregistrat în T1/2024 un profit net de 1,4 miliarde de lei, minus 6% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, şi afaceri de 8,5 miliarde, în coborâre cu 10%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24