Burse - Fonduri mutuale

Bursă. OMV Petrom se asociază cu israelienii de la NewMed pentru explorarea în perimetrul offshore Han Asparuh din Bulgaria. Compania transferă 50% din proiect către israelieni, dar rămâne operator

Bursă. OMV Petrom se asociază cu israelienii de la...

Autor: Eduard Ivanovici

28.11.2024, 16:56 5933

OMV Petrom (simbol bursier SNP), singurul producător de petrol şi gaze din România, a anunţat un parteneriat strategic cu NewMed Energy Balkan, subsidiară a NewMed Energy, pentru a progresa cu eforturile de explorare în perimetrul offshore Han Asparuh din Bulgaria, potrivit unui raport de la BVB.

NewMed Energy este principala asociere în participaţiune a Israelului în explorarea, dezvoltarea, producţia şi vânzarea de gaze naturale şi condensat. Părţile au semnat un acord prin care OMV Petrom va transfera către NewMed Energy Balkan o participaţie de 50% în proiect, păstrându-şi în acelaşi timp rolul de operator. În schimb, NewMed Energy va suporta o parte semnificativă a costurilor aferente operaţiunilor de explorare şi evaluare.

Finalizarea tranzacţiei este estimată în prima jumătate a anului 2025, după îndeplinirea anumitor condiţii comerciale şi după aprobarea de către autorităţile relevante din Bulgaria, scriu reprezentanţii OMV Petrom. Colaborarea permite ambelor părţi să împartă riscurile şi costurile asociate proiectului, facilitând astfel avansarea eforturilor de explorare, adaugă ei.

„Cu experienţă ca operator în apele de mică şi de mare adâncime din Marea Neagră, OMV Petrom aduce o expertiză vastă în regiune. Având în vedere proximitatea faţă de România şi asemănările geologice, Bulgaria este o extensie naturală a activităţilor noastre offshore. Progresul activităţilor de explorare în Bulgaria are potenţialul de a susţine securitatea aprovizionării cu energie atât în Bulgaria, cât şi în regiune”, spune Cristian Hubati, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru explorare şi producţie.

Han Asparuh este un perimetru de explorare situat în vestul Mării Negre din Bulgaria, la sud de perimetrul Neptun Deep din România, având o suprafaţă de 13.712 km2, cu adâncimi ale apei puţin sub 2.000 m. Activităţile de explorare au început în 2012 şi au inclus studii geologice şi geofizice şi forarea a trei sonde de explorare. O campanie seismică 3D extinsă a fost finalizată în mai 2020 pentru a identifica potenţiale ţinte de foraj.

OMV Petrom a raportat vânzări de 26,7 miliarde de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce profitul net s-a majorat cu 54% la 3,9 miliarde lei pe fondul eliminării taxei pe ţiţeiul procesat, conform raportului financiar.

Deţinută în proporţie de 51,2% de austriecii de la OMV şi 20,7% de statul român, societatea afişează o evaluare de piaţă de 45 de miliarde de lei la Bursa de Valori, după ce acţiunile s-au apreciat cu 25% de la începutul anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels