Burse - Fonduri mutuale

Bursa la opt luni: a fost depăşită borna de 200 mld. lei capitalizare, avans de 25% al indicelui BET şi noi maxime istorice. Piaţa principală a BVB a crescut cu peste 47 mld. lei în 2021, ajungând la aproape 20% din PIB. La o capitalizare şi o lichiditate medie zilnică record au ajuns şi companiile de pe piaţa AeRO

Bursa la opt luni: a fost depăşită borna de 200 mld....

Autor: Tibi Oprea

03.09.2021, 00:08 1225

Cele 84 de companii listate pe pia­ţa principală a Bursei de Valori Bucureşti au ajuns în lu­na august 2021 la o capi­ta­li­za­re cumulată de peste 200 mld. lei, aflându-se pentru prima oară peste acest prag şi încheind luna la o valoare bursieră de 201,8 mld. lei, potrivit datelor BVB.

Spre comparaţie, piaţa reglementată avea la finalul anului 2020 o capitalizare de 154,4 mi­liarde de lei, ceea ce înseamnă că în opt luni a reuşit să adauge peste 47 mld. lei la valoa­rea totală. Din punct de vedere pro­cen­tual, creşterea a fost de 30,7%, arată calculele ZF.

Capitalizarea totală a segmentului prin­cipal al bursei româneşti se apropie de 20% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, care a fost de 1.053 mld. lei în 2020, potrivit calculelor ZF. Pentru 2021, creşterea econo­mi­că este estimată de guvern la 5%, iar PIB-ul la 1.143 mld. lei.

Numai dacă replica fidel componenţa in­di­celui principal BET în portofoliul pro­priu sau dacă ar fi investit într-un fond care urmăreşte structura acestuia, un investitor ar fi avut în primele opt luni ale acestui an un ran­dament de peste 25%, reflectat prin prisma evoluţiei BET.

Creşterea capitalizării totale a pieţei principale a fost determinată în principal de aprecierea acţiunilor, în unele cazuri la noi maxime istorice, dar şi de titlurile de stat Fidelis pentru populaţie şi de cele două oferte publice realizate în iunie (Transport Trade Services) şi în iulie (One United Properties), companii care au împreună 3,5 miliarde de lei capitalizare, potrivit calculelor ZF.

În condiţiile în care dobânzile bancare sunt sub randamentele pe care le pot oferi investiţiile la Bursă, investitorii s-au îndreptat mai mult către piaţa de acţiuni locală ca o alternativă de plasament al banilor, aspect evidenţiat atât de numărul semnificativ de conturi de tranzacţionare nou deschise, cât şi de randamentele oferite de unele titluri şi de lichiditatea crescută de la BVB.

Investitorii au realizat în primele opt luni ale anului tranzacţii cu acţiuni pe piaţa principală în valoare de 6,6 miliarde de lei, media de tranzacţionare zilnică fiind de 74 de milioane de lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO