Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Piaţa listărilor dă semne de dezgheţare: Altex, Amber, Lunet, IBB Holding, Romgaz, One United, Meta Estate Trust şi Norofert au anunţat la ZF Piaţa de capital planurile de finanţare prin acţiuni şi obligaţiuni

Dan Ostahie, CEO Altex: Cred că dimensiunea companiei şi planurile de expansiune recomandă o listare duală; Cătălin Butnariu, CSO Amber Studio: Ideea de listare pe bursă este în continuare o opţiune atractivă şi de care ţinem cont; Alexandru Gugurel, co-CEO Lunet Eyewear: În urmă cu trei luni am început discuţii foarte avansate cu brokerii pentru listare.

Autor: Tibi Oprea

25.09.2024, 07:00 1730

 Anul viitor ar putea aduce un nou IPO din sectorul energiei, iar statul trebuie să listeze încă trei companii din portofoliu până în 2026  În plus, polonezii de la Zabka şi banca maib din Moldova sunt doar două dintre societăţile care pregătesc listarea la BVB.

Una dintre concluziile evidenţiate la conferinţa ZF Piaţa de capital din acest an este că există investitori şi bani în piaţă, dar avem nevoie de mai multe instrumente noi, fie că vorbim de acţiuni sau de obligaţiuni, iar în acest sens mai multe companii antreprenoriale şi-au anunţat planurile de finanţare pe Bursa de Valori Bucureşti.

„Vrem să vedem şi mai multe companii antreprenoriale care fac lucrul acesta. Avem un sprijin de la 70.000 de euro la 300.000 de euro, în funcţie de AeRO sau piaţa reglementată, sumă nerambursabilă,

printr-un proces competitiv pentru companii care vor să intre într-un proces de prelistare sau listare“, a subliniat Alexandru Petrescu, preşedintele ASF.

Pe lângă companiile pe care statul ar vrea să le aducă pe bursă cu acţiuni sau obligaţiuni, investitorii au nevoie şi de companii antreprenoriale, pentru care Bursa de la Bucureşti poate funcţiona atât ca mecanism de finanţare, cât şi ca mecanism de transparentizare sau chiar de marketing.

Despre planurile de a se finanţa prin piaţa de capital au discutat mai mulţi executivi, atât de la companii deja listate, precum Romgaz, One United Properties, Meta Estate Trust sau Norofert, cât şi din partea companiilor care nu sunt listate, dar care se uită spre bursă, cum ar fi Altex, Amber Studio, IBB Holding sau Lunet Eyewear, dar şi o altă companie din sectorul energiei.

„Sperăm că anul viitor să putem să ieşim împreună cu un client cu un IPO pe piaţa reglementată. Totul depinde pe de-o parte de piaţă, de găsirea unei ferestre de oportunitate şi, pe de altă parte, de găsirea celui mai bun moment pentru compania respectivă, în vederea trecerii de la faza antreprenorială la cea corporativă şi implementării celor mai bune principii de guvernanţă corporativă“, a spus Diana Ispas, partner Bondoc şi Asociaţii.

Altex, cel mai mare retailer electro-IT din România, ia în calcul listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti, după cum a declarat CEO-ul Dan Ostahie în cadrul conferinţei. El a adăugat că listarea la bursă este una dintre soluţiile de finanţare pe care le ia în considerare în vederea unui proiect de expansiune.

„(Listarea – n.r.) este pe masă. Din diverse motive, nu am mers în această direcţie. În cadrul unui proiect de expansiune, listarea la Bursă este o soluţie bună de finanţare pe care o luăm în considerare. M-aş bucura să facem acest proiect şi îmbrăţişez ideea, dar el trebuie făcut cu discernământ. Obiectivul nu poate fi listarea ca atare, ci unul de business. Cred că dimensiunea companiei şi planurile de expansiune recomandă o listare duală, dar prioritatea este deocamdată businessul“, a spus Dan Ostahie.

O companie care a avansat mai mult cu planurile de finanţare este reţeaua de magazine de ochelari Lunet Eywear, care a început discuţiile cu brokerii pentru listarea acţiunilor pe piaţa AeRO a bursei în urmă cu trei luni.

„Am fi vrut să ne lansăm în noiembrie, anul acesta, dar la modul realist vom face listarea în aprilie 2025, iar scopul este să atragem o finanţare de aproximativ 1 milioane de euro pentru extinderea reţelei de magazine. Listarea se va face printr-un plasament privat, contra a 25% acţiuni în companie“, a spus Alexandru Gugurel, Co-fondator si Co-CEO, Lunet Eyewear.

Şi grupul din construcţii IBB Holding a anunţat că vrea să vândă obligaţiuni de până la 10 mil. euro şi să le listeze ulterior la BVB. Suma atrasă urmează să fie utilizată drept capital de lucru în desfăşurarea proiectelor curente şi viitoare contractate de companie, alături de continuarea investiţiilor în facilităţi de producţie de beton şi asfalt, precum şi echipamente şi utilaje de construcţii.

„Avem nevoie de finanţare. Pe termen lung avem în vedere şi o listare la Bursă. Piaţa infrastructurii e în creştere. Există bani în piaţă, există 20 mld. euro pe care guvernanţii trebuie să îi cheltuiască până în 2026, pentru modernizarea infrastructurii. Portofoliul de contracte s-a triplat anul trecut, pe infrastructură. Din 2016 am alocat peste 50 milioane de euro în centrele de producţie“, a afirmat Anca Dănilă, CFO IBB Holding.

Ideea de companie publică a fost dintotdeauna atractivă pentru pentru fondatorii producătorului de jocuri Amber Studio şi pentru echipa de management. De altfel, undeva prin 2021, aceştia au cochetat destul de mult cu ideea de a veni pe BVB, dar au decis să meargă într-o primă fază către o investiţie privată.

„Am reuşit să obţinem o investiţie în 2022. În continuare, ideea de listare pe bursă este o opţiune atractivă şi de care ţinem cont. Poate să fie vorba de România sau de pieţe internaţionale, suntem o multinaţională românească. În momentul de faţă şi avem şi investitori minoritari de care trebuie să ţinem cont, luăm absolut orice variantă în considerare. Ce mi se pare o idee foarte bună este să începi pe o piaţă ca AeRO înainte de a merge pe piaţa principală“, a spus Cătălin Butnariu, Chief Strategy Officer, Amber Studio.

Din rândul companiilor deja prezente cu acţiuni pe BVB, producătorul de gaze Romgaz pregăteşte chiar în acest moment o emisiunea de obligaţiuni în valoare de 1,5 miliarde de euro care va merge în paralel cu două linii de credit. Finanţările vor susţine investiţiile, mai ales cele de la Neptun Deep.

„Obligaţiunile vor fi listate pe bursa din Luxemburg şi paşaportate la BVB. Ele se adresează investitorilor instituţionali. Clienţii de retail vor putea cumpăra de pe piaţa secundară. Romgaz a investit 1,25 mld. lei în primele şase luni şi va ajunge la 4 mld. lei până la finalul anului. 2025 şi 2026 vor fi ani cu investiţii ridicate“, afirmă Răzvan Popescu, CEO-ul Romgaz.

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties derulează în prezent o operaţiune de majorare de capital social prin care intenţionează să atragă aproximativ 70 mil. euro de la acţionari. Acţionarii au subscris deja în prima etapă 97% din acţiunile oferite spre vânzare, restul fiind oferite prin plasament privat.

„Această sumă, în loc să fie tranzacţionată prin piaţă şi să ajute preţul acţiunii, o să intre în companie. Asta cu siguranţă a dăunat puţin preţului acţiunii pe termen scurt. Această majorare o folosim pentru a extinde operaţiunile, aşa că, pe termen lung, operaţiunea va aduce profitabilitate mai multă, iar acţiunea va reveni în următoarea perioadă şi se va plia pe profitabilitatea suplimentară din următorii ani“, a spus Cosmin Samoilă, CFO One United Properties.

Producătorul de inputuri ecologice pentru agricultură Norofert Group a început finanţarea la BVB cu obligaţiuni, a continuat cu majorări de capital, iar ulterior a devenit un jucător bancabil, putând să folosească creditele de la bănci pentru dezvoltare.

„Acum cred că este oportună o emisiune de obligaţiuni pentru a accelera investiţiile pe care le avem în curs. Noi ţinem aproape de baza noastră de investitori, în momentul acesta undeva la 3.200 de investitori. În ceea ce priveşte o majorare de capital social, cred că suntem cam jos ca evaluare, o să mai aşteptăm să crească cotaţia pentru aşa ceva“, a spus Vlad Popescu, preşedinte CA Norofert Group.

Holdingul imobiliar Meta Estate Trust se uită la partea de equity, dar în momentul de faţă consideră că este greu să strângă bani în piaţa imobiliară, care este foarte ilichidă, uitându-se la alte oportunităţi. Transferul de pe AeRO pe segmentul principal rămâne în picioare pentru anul viitor.

„Obiectivele să ne listăm pe piaţa principală rămân pentru 2025. Nu este o chestie pe care ne-o şi asumăm, trebuie propusă în adunarea generală, trebuie şi votată. În privinţa pieţei AeRO şi a valorii de capitalizare a noastră în momentul de faţă, cred că este o mega oportunitate. Cred că există mult potenţial de creştere“, afirmă Alexandru Bonea, CEO Meta Estate Trust.

Acestea nu sunt singurele companii care au în plan finanţarea cu ajutorul investitorilor de la Bursa de Valori Bucureşti. Statul şi-a asumat prin PNRR să listeze încă trei companii din portofoliu până în 2026, cel puţin una din sectorul energiei şi cel puţin una din sectorul transporturilor. În plus, polonezii de la Zabka şi banca maib din Republica Moldova pregătesc listarea la BVB în 2025, iar alţi antreprenori iau în considerare această metodă de finanţare.

Vlad Popescu, preşedinte CA Norofert Group: Acum cred că este oportună o emisiune de obligaţiuni pentru a accelera investiţiile pe care le avem în curs.

Diana Ispas, partener Bondoc şi Asociaţii: Sperăm ca anul viitor să putem să ieşim împreună cu un client cu un IPO pe piaţa reglementată.

Răzvan Popescu, CEO Romgaz: Emisiunea de obligaţiuni va avea o valoare de 1,5 miliarde euro şi va merge în paralel cu două linii de credit.

Anca Dănilă, CFO IBB Holding: Până la finele anului vrem să ieşim cu o emisiune de obligaţiuni de maximum 10 milioane de euro.

Cosmin Samoilă, CFO One United Properties: Printr-o operaţiune de majorare de capital social vom atrage aproximativ 70 de milioane de euro.

Alexandru Bonea, CEO Meta Estate Trust: Obiectivele să ne listăm pe piaţa principală rămân pentru 2025.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro