Platforma globală de tranzacţionare şi investiţii eToro, prezentă şi în România, a debutat spectaculos pe bursa americană Nasdaq, acţiunile încheind prima zi de tranzacţionare cu un avans de circa 29%, la 67 de dolari pe unitate.
În deschidere, titlurile au fost cotate la 69,69 dolari, cu 34% peste preţul stabilit în oferta publică iniţială, ceea ce a dus capitalizarea companiei la peste 5,4 miliarde de dolari. Dinamica din şedinţa ulterioară a constat într-o depreciere de 0,22%, la 66,85 dolari.
Listarea vine după ce eToro a atras circa 310 milioane de dolari în cadrul IPO-ului, vânzând aproape şase milioane de acţiuni la un preţ de 52 de dolari, peste intervalul estimat de 46-50 de dolari, potrivit CNBC.
Investitori existenţi au vândut alte aproape şase milioane de titluri, iar evaluarea eToro s-a ridicat la aproximativ 4,2 miliarde de dolari la acest preţ. Oferta a fost intermediată de Goldman Sachs, UBS şi Citigroup.
Compania israeliană, fondată în 2007, generează venituri din comisioane asociate tranzacţionării şi din activităţi non-tranzacţionale, precum retragerile. Profitul net al eToro a crescut de aproape 13 ori în 2024, la 192,4 milioane de dolari, faţă de 15,3 milioane de dolari în 2023.
În paralel, segmentul de criptomonede a cunoscut o expansiune rapidă: veniturile din tranzacţii cu active digitale s-au triplat, ajungând la peste 12 milioane de dolari, reprezentând un sfert din contribuţia netă a activităţilor de trading.
Pentru primul trimestru al anului, compania estimează că 37% din veniturile din comisioane vor proveni din crypto, în scădere faţă de 43% anul trecut.
Investitori precum Spark Capital (14%) şi BRM Group (8,7%) deţin pachete importante din totalul acţiunilor, iar CEO-ul Yoni Assia controlează 9,3% din companie.
eToro numără aproximativ 38 de milioane de utilizatori înregistraţi în 75 de ţări.