Burse - Fonduri mutuale

Bursa, plus 5% în ianuarie 2021, cât dobânda pe 1 an şi jumătate. Cele mai mari creşteri din BET: Conpet (17%), Nuclearelectrica (15%) şi Transelectrica (10,5%)

Finanţe personale

Bursa, plus 5% în ianuarie 2021, cât dobânda pe 1 an...

Autor: Liviu Popescu

01.02.2021, 00:08 765

♦ Pe partea de indici bursieri, toţi cei opt indici de la Bucureşti au încheiat ianuarie 2021 pe plus, cea mai bună dinamică fiind înregistrată în cazul BET-NG, de 9,25% ♦ La polul opus, BET FI cu 4,63%.

Prin prisma evoluţiei indicelui prin­ci­pal BET, cel care urmăreşte cele mai tranzacţionate acţiuni de la Bu­cu­reşti, Bursa românească a încheiat prima lună din 2021 cu o apre­ciere de 5%, adică cea mai bună lună ianuarie din 2018 încoace, arată datele agre­gate de ZF din platforma BVB.

Cu o susţinere puternică de pe plan extern, în contextul în care agenda cu privire la infor­ma­ţii despre companii a fost una subţire, BET a spart pragul psihologic de 10.000 de puncte pe parcursul lunii ianuarie şi a atins chiar maxi­mul ultimilor 13 ani. Vineri 29 ianuarie, BET a închis la 10.306 puncte.

„Dacă adaugăm creşterea de peste 5% din decembrie şi de 9 % din noiembrie, constatăm o apreciere de peste Ă21% în ultimele trei luni, creştere cu impact puternic asupra sentimen­tu­lui de piaţă al investitorilor“, spune Alin Brendea, director general adjunct al Prime Transaction.

Pe de altă parte, din rândul celor 17 acţiuni care intră în structura indicelui BET al bursei româneşti, doar două au fost pe minus în prima lună din 2021, ceea ce arată un început de an în forţă.

Astfel, în prima lună de tranzacţionare, cele mai mari creşteri din prima ligă bursieră de la Bucureşti au fost la Conpet Ploieşti (17%), Nuclearelectrica (15%), Transelectrica (10,5%), aşadar un podium format integral din companii din energie controlate de stat.

La polul opus s-au poziţionat MedLife (-4,9%), Sphera (-0,3%), TeraPlast (0,2%). Cu alte cuvinte, cele mai performante acţiuni din 2020 – respectiv TRP şi M – au fost cele mai slabe în ianuarie 2021.

„Pe măsură ce ne apropiem de zona raportările financiare preliminare şi a primelor indicaţii privind dividendele acordate din profitul anului trecut, emitenţii mai bine plasaţi într-un clasament virtual al posibilelor randamente ale dividendelor ridicate, devin mai atractive pentru investitori“, spune Alin Brendea care adaugă că astfel poate fi explicat raliul Conpet, Nuclearelectrica. „Pe de altă parte sectorul energetic şi de utilităţi a continuat trendul ascendent bazat pe rezultate financiare positive şi, mai ales, pe aşteptările bune din acest an“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO