Burse - Fonduri mutuale

Bursa poloneză intră în clublul celor mari, fiind promovată la categoria de piaţă dezvoltată. BVB nu este inclusă nici măcar în categoria pieţelor emergente

Finanţe personale

 Bursa poloneză intră în clublul celor mari, fiind...

Autor: Dan Grigore Ivan

25.09.2018, 00:07 450

Piaţa de capital de la Varşovia a făcut oficial pasul către cea mai înaltă ligă bursieră, în clubul căreia se află reprezentanţi precum SUA, Germania, Franţa, Marea Bristanie sau Japo­nia, după ce agenţia FTSE Russell a promovat-o ieri de la cate­goria de piaţă emergentă la cea dezvoltată.

Clubul a fost unul închis timp de zece ani, neprimind niciun membru până la recenta performanţă a Poloniei.

Anunţul privind promovarea a fost făcut încă de anul tre­cut, atunci când FTSE a transmis de asemenea că România ră­mâne pe lista de monitorizare pentru o eventuală pro­movare la categoria de piaţă emergentă. În prezent Româ­nia este cata­logată drept o piaţă de frontieră. Următorul anunţ al FTSE Russell în această privinţă va veni mâine.

Piaţa de capital de la Varşovia este cea mai mare din re­giu­ne, cu o capitalizarea totală de 278 mld. euro, echiva­len­tul a 53% din PIB, pe segmentul principal fiind listate 361 de companii locale. Totodată, bursa poloneză s-a plasat anul trecut pe locul al treilea în Europa la capitolul numărului de IPO-uri, la egalitate cu bursa spaniolă.

Spre comparaţie, bursa locală are 87 de emitenţ, dintre care doi sunt străini (Erste şi Purcari) cu o valoarea de piaţă de 20,5 miliarde euro, echivalentul a 10% din PIB. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO