Burse - Fonduri mutuale

Bursa poloneză intră în clubul celor mari. Agenţia FTSE Russell a promovat-o de la categoria de piaţă emergentă la cea dezvoltată

Bursa poloneză intră în clubul celor mari. Agenţia...

Autor: Dan Grigore Ivan

25.09.2018, 00:07 384
Piaţa de capital de la Varşovia a făcut oficial pasul către cea mai înaltă ligă bursieră, în clubul căreia se află reprezentanţi precum Statele Unite ale Americii, Germania, Franţa, Marea Britanie sau Japonia. 

Agenţia FTSE Russell a promovat-o pe 24 septembrie de la categoria de piaţă emergentă la cea dezvoltată.

Bursa poloneză a atins vineri cel mai mare rulaj din istoria sa, atingând peste 1 miliard euro. 

Clubul a fost unul închis timp de zece ani, neprimind niciun membru până la recenta performanţă a Poloniei. 

Anunţul privind promovarea a fost făcut încă de anul trecut, atunci când FTSE a transmis de asemenea că România rămâne pe lista de monitorizare pentru o eventuală promovare la categoria de piaţă emergentă. 

Următorul anunţ al FTSE Russell în această privinţă va veni pe 26 septembrie.  

Piaţa de capital de la Varşovia este cea mai mare din regiune, cu o capitalizarea totală de 278 miliarde euro, echivalentul a 53% din PIB, pe segmentul principal fiind listate 361 de companii locale. 

Bursa poloneză s-a plasat anul trecut pe locul al treilea în Europa la capitolul numărului de IPO-uri, la egalitate cu bursa spaniolă.

În comparaţie, bursa locală are 87 de emitenţi, dintre care doi sunt străini (Erste şi Purcari). Valoarea de piaţă a celor 85 de emitenţi locali este de 20,5 miliarde euro, echivalentul a 10% din PIB. 

Totodată, pe lângă lichiditatea superioară faţă de cea de la Bucureşti, bursa poloneză acoperă mai multe sectoare ale economiei, şi-a creat un mecanism solid de finanţare bursieră a companiilor antreprenoriale şi prezintă implicit un peisaj mai dinamic. 

În prezent, indicele polonez WIG20 afişează o depreciere de 8,28%, cu mult mai mare faţă de media europeană (-1,71%), în timp ce indicele BET, referinţa bursei locale, a crescut în aceeaşi perioadă cu peste 8%. 

Atât bursa românească, cât şi cea poloneză încă trăiesc în covalescenţă după criză. Nici indicele BET, nici WIG20 nu au reuşit să spargă nivelurile de acum 10-11 ani, punctele de maxim istoric. 

Astfel, indicele polonez era în 2007 la peste 3.800 puncte, faţă de 2.300 puncte în prezent, afişând încă o scădere de 37%, în vreme ce indicele BET este în jurul nivelului de 8.300 puncte, faţă de maximul de 10.813 din iulie 2017, o diferenţă de 23%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO