Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Prefab Bucureşti, controlat de antreprenorul Petre-Marian Miluţ, scădere drastică a profitului. “Climatul economic rămâne afectat de o fiscalitate excesivă şi schimbătoare, precum şi de o legislaţie greoaie, birocraţie exagerată”

Bursă: Prefab Bucureşti, controlat de antreprenorul...

Autor: Liviu Popescu

14.11.2024, 18:35 185

Producătorul de elemente prefabricate din beton Prefab Bucureşti (simbol bursier PREH), controlat de antreprenorul Petre-Marian Miluţ prin firma Romerica International, a avut afaceri de 67 mil. lei în primele nouă luni din 2024, faţă de 89,5 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2023, în timp ce profitul net s-a redus la 101.000 lei de la 816.000 lei. În ultimele 12 luni acţiunile companiei s-au redus cu 1% pe tranzacţii de 35 mil. lei. Prefab are o capitalizare de 88 mil. lei.

“În anul 2024, economia naţională continuă să se confrunte cu multiple provocări legate de stabilitate şi predictibilitate, amplificate de inflaţia ridicată şi de problemele economice asociate conflictului armat de la graniţă şi crizei energetice. Contextul economic actual este dominat de incertitudini, ceea ce face dificilă realizarea unor previziuni precise pentru perioada următoare. Fenomenul cel mai îngrijorător este inflaţia, care a determinat scăderea puterii de cumpărare a potenţialilor clienţi, afectând cererea de materiale pentru construcţii şi orientând consumul către produse de strictă necesitate”, potrivit raportului trimestrial.

Astfel, la data de 30 septembrie 2024, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, se observă menţinerea blocajului în piaţa materialelor pentru construcţii, cauzat de lipsa de lichiditate şi scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor. 

“În sectorul prefabricatelor din beton armat şi precomprimat, precum şi al stâlpilor electrici, elementelor de autostradă, pieselor prefabricate şi grinzilor pentru poduri rutiere, situaţia este afectată de decontarea greoaie a lucrărilor din cauza blocajelor financiare în sectorul investiţiilor naţionale, volumul redus de proiecte mari de infrastructură şi lipsa forţei de muncă calificată”.

Compania menţionează că deşi investiţiile din fonduri europene sunt esenţiale pentru economia românească, rata de absorbţie este sub nivelul optim. 

“Implementarea PNRR şi creşterea absorbţiei fondurilor europene ar trebui să fie un obiectiv major pentru România. Climatul economic rămâne afectat de o fiscalitate excesivă şi schimbătoare, existând riscul majorării taxelor şi impozitelor pentru finanţarea cheltuielilor publice, precum şi de o legislaţie greoaie, birocraţie exagerată pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare, şi riscuri valutare care influenţează preţul unor materii prime şi materiale”.

Cifra de afaceri a scăzut cu 25% din cauza volumelor mai reduse comercializate. Rezultatul din exploatare a scăzut cu 624.284 lei, deprecierea fiind determinată de un volum mai redus al producţiei. 

Datoriile totale au crescut cu 9,17%, de la 40.927.365 lei (31.12.2023) la 44.682.214 lei (30.09.2024), cauza principală fiind inflaţia, care a determinat creşterea preţurilor de aprovizionare şi a costului cu forţa de muncă.