Premier Energy (simbol bursier PE), unul dintre cei mai mari furnizor de gaze naturale din România, a raportat venituri de 815,8 mil. euro (4 mld. lei) în primele nouă luni ale anului 2024, o creştere de 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, respectiv un profit net de 62,5 mil. euro (311 mil. lei), minus 57,6%.
Potrivit datelor din raportul financiar trimestrial, veniturile normalizate au ajuns la 841,7 mil. euro în ianuarie-septembrie 2024, o majorare cu 36% comparativ cu anul anterior, iar EBITDA normalizată a înregistrat o creştere de 8%, ajungând la 72,3 mil. euro.
Aceste rezultate vin în urma unui T3/2024 în care cifra de afaceri a crescut cu 61% de la an la an, ajungând la 303,3 mil. euro (o majorare de 74% la nivel normalizat, ajungând la 306,9 mil. euro), respectiv un profit net de 6,6 mil. euro, în scădere cu 49%. EBITDA normalizată a crescut cu 22% în T3/2024, ajungând la 19,1 mil. euro.
„Suntem încântaţi să raportăm rezultate solide în al treilea trimestru, marcând o creştere continuă susţinută atât de performanţa organică, dar şi de achiziţiile strategice. În ciuda provocărilor, precum costurile ridicate de echilibrare, preţurile mai scăzute ale energiei electrice şi condiţiile de vânt reduse din 2024, operaţiunile noastre diversificate şi integrate vertical au generat rezultate solide, în special în segmentul de gaze naturale, contribuind la menţinerea rezilienţei şi stabilităţii generale şi navigând eficient prin volatilitatea ridicată a pieţei. În conformitate cu strategia noastră de extindere a capacităţii, am adăugat cu succes 80 MW de capacitate de generare a energiei eoliene la sfârşitul lunii iulie, consolidând creşterea diviziei noastre de energie regenerabilă în al treilea trimestru. Continuăm strategia de a ne axa pe îmbunătăţiri operaţionale, creştere organică şi finalizarea portofoliului nostru de proiecte atractive”, spune Jose Garza, CEO al Premier Energy Group.
În ceea ce priveşte principalele rezultate operaţionale, producţia din sursele de energie regenerabilă deţinute (RES) a înregistrat în primele nouă luni ale anului 2024 o creştere de 38% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, susţinută de achiziţii şi punerea în funcţiune a noilor dezvoltări.
În iulie 2024, Premier Energy a adăugat 80 MW de capacitate eoliană în portofoliu şi a pus în funcţiune alţi 5 MW de capacitate solară în acest trimestru. Creşterea, deşi solidă, a fost atenuată de condiţiile de vânt mai puţin favorabile, care au fost deosebit de slabe în primele şase luni ale anului 2024.
Grupul a înregistrat, de asemenea, o creştere de 66% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la nivelul cantităţii de energie electrică furnizată şi o majorare cu 34% a gazelor naturale furnizate, reflectând extinderea capacităţilor sale de furnizare de energie.
Numărul clienţilor deserviţi prin reţeaua de distribuţie de gaze naturale a crescut cu 5%, consolidând astfel poziţia pe piaţă a Grupului. În Republica Moldova, operaţiunile au evoluat conform aşteptărilor pe bază normalizată, cu o creştere de 8% a volumelor furnizate şi un avans de 1% al numărului de clienţi.
Premier Energy Group a încheiat al treilea trimestru al anului 2024 cu 2,3 milioane de clienţi de energie pe pieţele sale principale, înregistrând o creştere de 111% faţă de anul precedent, datorată achiziţiei CEZ Vânzare, devenită astăzi Premier Energy Furnizare.
„Performanţa noastră financiară din primele nouă luni ale anului 2024 reflectă un echilibru între valorificarea oportunităţilor de creştere şi gestionarea provocărilor pieţei. Deşi costurile de echilibrare fără precedent şi impactul reglementărilor au influenţat rezultatele, am continuat să ne concentrăm pe optimizarea operaţiunilor. Rezultatele din trimestrul trei, după un prim semestru plin de provocări, marchează o revenire la profitabilitatea aşteptată în segmentul de furnizare de energie din România, chiar şi în faţa obstacolelor continue. Creşterea de 22% a EBITDA normalizată în trimestrul trei subliniază rezilienţa noastră strategică, în special în segmentul de gaze naturale, unde îmbunătăţirile operaţionale au susţinut profitabilitatea. Privind în perspectivă, rămânem dedicaţi reducerii riscurilor de volatilitate şi asigurării stabilităţii noastre financiare, pe măsură ce continuăm să deservim eficient baza noastră de clienţi în creştere”, spune Petr Stohr, CFO al Premier Energy Group.
În segmentul de energie regenerabilă, veniturile în România au crescut cu 6%, ajungând la 145,6 milioane de euro. Segmentul a beneficiat de achiziţia unui parc eolian de 80 MW în iulie 2024, dar s-a confruntat cu provocări, cum ar fi preţurile mai scăzute la energie electrică, volatilitatea mai mare a preţurilor pe parcursul zilei, introducerea unei noi taxe de solidaritate pe producţia de energie electrică începând cu aprilie 2024 şi producţia eoliană mai slabă.
Segmentul de furnizare de energie din România, achiziţionat în aprilie 2024, a contribuit cu 181,1 milioane de euro la venituri în primele sale şase luni de când se află în proprietatea grupului.
Divizia de gaze naturale a raportat o majorare cu 11% a veniturilor, ajungând la 223,8 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu 202,3 milioane de euro în nouă luni din 2023. Această creştere a fost susţinută de o majorare de 32% a volumelor furnizate, determinată de vânzările solide pe piaţa internă şi de activitatea angro în afara României.
În Republica Moldova, afacerea de distribuţie şi furnizare a energiei electrice a înregistrat o scădere de 16% a veniturilor faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, fiind de 265,3 milioane de euro. Totuşi, ajustând deviaţiile de tarif şi impactul tarifelor în energia nefacturată, veniturile normalizate au crescut cu 5% faţă de anul anterior, ajungând la 291,2 milioane de euro, iar EBITDA normalizată a crescut cu 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 31,9 milioane de euro.
În ciuda numeroaselor provocări, Premier Energy a înregistrat o creştere de 8% a EBITDA normalizată, ajungând la 72,3 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu 67,1 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului 2023.
„Aceste rezultate reflectă deviaţiile de tarif din Republica Moldova, impactul tarifelor energiei pentru furnizarea nefacturată şi costurile unice de achiziţie pentru parcul eolian de 80 MW. Profitul înainte de impozitare a fost de 32,1 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2024, înregistrând o scădere de 61%, în timp ce profitul după impozitare a fost de 26,5 milioane de euro, o scădere de 58% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului anterior. La nivel normalizat, ajustând pentru deviaţiile de tarif după impozitare, impactul tarifelor în energia nefacturată şi cheltuielile de achiziţie unice, profitul net a fost de 30,3 milioane de euro, reflectând o creştere de 12% comparativ cu 2023”, transmite compania.
Premier Energy are 2,5 mld. lei capitalizare şi Emma Alpha Holding deţine 71,25% din capitalul social. Acţiunile PE înregistrează o scădere de 4,3% în ultima lună, pe fondul unor tranzacţii de 502.000 de lei, arată datele BVB.