Norofert (simbol bursier NRF), producător de inputuri organice pentru agricultură şi furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, a încheiat S1/2024 cu un rezultat net de 1,8 milioane de lei, cu 40% mai mic decât profitul din aceeaşi perioadă de anul trecut, însă peste nivelul bugetat iniţial de companie.
Cifra de afaceri din primele şase luni a fost de 21 de milioane de lei, în urcare cu 4,3% an/an. Evoluţia vine pe fondul lipsei de lichiditate din piaţă şi deciziilor prudente ale fermierilor de a nu investi în culturi noi, scriu reprezentanţii Norofert în raportul semestrial.
Acţiunile NRF se tranzacţionează în scădere cu 24% în ultimele 12 luni, pe un rulaj de 8,6 milioane de lei şi o capitalizare de 65 de milioane de lei. Cei mai mari acţionari ai grupului sunt Vlad Popescu (36,1%), Ileana Popescu (14,8%) şi Marius Alexe (12,3%).
Ce scrie compania despre rezultatele consolidate la S1:
- Soldul activelor imobilizate ale grupului a crescut cu aproape 26%, până la 27,6 milioane de lei, în principal ca urmare a investiţiilor realizate în sistemul de irigaţii şi laboratorul de cercetare. Aceste active sunt esenţiale pentru strategia companiei de dezvoltare, pentru a putea produce o gamă cât mai largă de produse, asigurând astfel o poziţie competitivă mai bună în piaţă.
- Creanţele au scăzut cu aproximativ 26%, până la 38,8 milioane de lei, compania menţinând un grad de încasare ridicat (de peste 96%), în condiţiile în care, afacerile din agricultură trec printr-un an foarte dificil.
- Datoriile totale au înregistrat o scădere de aproape 4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, până la 62,4 milioane de lei, ca urmare a rambursării anticipate a unor facilităţi de credite.
- Veniturile din exploatare ale grupului au atins suma de 25,1 milioane de lei, în scădere cu aproximativ 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Activitatea de farming a avut o performanţă mai slabă în prima jumătate a anului, iar veniturile din această activitate se aşteaptă să crească în semestrul doi, pe măsură ce recoltele încep să fie procesate.
- Cheltuielile de exploatare au crescut cu aproape 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la aproximativ 21 de milioane de lei, influenţate în principal de creşterea cheltuielilor cu materialele ca urmare a costurilor înregistrate cu inputurile pentru înfiinţarea culturilor.