Operatorul sistemului energetic naţional Transelectrica (simbol bursier TEL) a anunţat marţi la Bursa de Valori Bucureşti că a semnat, alături de Georgian State Electroysstems, AzerEnerji şi MVM Electrical Works, acordul asociaţilor companiei de proiect Green Energy Corridor Power Company, cu sediul în România.
Compania va implementa proiectul Coridorului Verde, respectiv un cablu submarin de înaltă tensiune curent continuu, care va conecta, prin Marea Neagră, România şi Georgia, conexiunea fiind prelungită în Ungaria şi Azerbaidjan.
„Acesta contribuie esenţial la consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale, creşterea conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic national”, notează Transelectrica.
Acordul asociaţilor a fost încheiat de către companie în aplicarea Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria privind Parteneriatul Strategic în domeniul Dezvoltării şi Transportului Energiei Verzi, Proiectul Green Energy Corridor, ca urmare a Memorandumului de Înţelegere semnat la Bucureşti pe 27 mai 2024 şi în aplicarea punctului doi al Hotărârii Adunării generale a acţionarilor nr. 4/ din 12 august 2024.
AzerEnerji JSC este cel mai mare producător de energie electrică din Republica Azerbaijan, Georgian State Electrosystem este unicul operator al sistemului de transport al energiei electrice din Georgia, iar MVM Zrt. este un grup din energie cu varii active controlat de statul ungar.
Green Energy Corridor este un proiect ambiţios convenit de guverne şi cu susţinerea Comisiei Europene, care va integra capacitatea regională de energie şi va furniza energie electrică la preţuri competitive din surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele actuale de tranziţie energetică la nivelul Uniunii Europene.
Transelectrica are 3,3 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 58,7% de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului. Acţiunile TEL înregistrează o creştere de 48,2% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 110,4 mil. lei, arată datele BVB.
Compania de stat a încheiat S1/2024 cu un profit net de 264 de milioane de lei, în creştere cu 63% sau 100 de milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Ajunse la 1,2 miliarde de lei, veniturile operaţionale s-au majorat cu 21, în timp ce EBITDA (câştigurile înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) a urcat cu 27%, la 489 mil. lei.