Burse - Fonduri mutuale

Bursa rămâne fragilă. Scăderea de 3% a acţiunilor Transgaz a tras indicii pe minus

Bursa rămâne fragilă. Scăderea de 3% a acţiunilor Transgaz a tras indicii pe minus

Foto AFP

Autor: Stefan Musgociu

28.09.2012, 00:04 630

Bursa de la Bucureşti a încheiat în scădere cu 0,24% (indicele BET-C), influenţată în principal de acţiunile Transgaz Mediaş (TGN), care au coborât cu peste 3% spre finalul şedinţei, în timp ce un deal cu titluri OMV Petrom (SNP) a asigurat 41% din lichiditatea pieţei.

Piaţa a revenit ieri pe verde încă din primele minute şi a recuperat astfel, o mică parte din corecţia de miercuri, când a coborât cu aproape 1,3% influenţată tot de bursele externe. Spre finalul şedinţei, o parte din indici au trecut pe roşu, din cauza acţiunilor Transgaz, care au coborât vizibil pe fondul unor ordine puţin mai mari de vânzare.
Operaţiunile cu acţiunile Transgaz au cumulat 310.000 de lei, mai mult de jumătate din valoare reprezentând transferurile din ultimele 20 de minute de tranzacţionare. La finalul şedinţei, titlurile companiei erau cotate la 191 de lei, preţ cu 3,05% sub nivelul de miercuri.
"După cum era de aşteptat, piaţa a revenit uşor după scăderile abrupte din şedinţa de miercuri, însă pe volume foarte mici, iar aceasta ridică semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea creşterilor fragile. Dacă piaţa reuşeşte să se consolideze în jurul nivelurilor actuale, este posibil să asistăm la o îmbunătăţire a sentimentului şi implicit o recuperare a terenului pierdut în ultimele zile", a declarat Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,13%, iar indicele extins al Bursei BET-XT era în imediata apropiere a nivelului de miercuri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a încheiat în stagnare, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,84%.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,43% peste închiderea de miercuri.
Investitorii au transferat în total acţiuni de 13,7 milioane de lei (3 milioane de euro), valoare cu 40% mai redusă decât rulajul şedinţei precedente, de 22,9 milioane de lei (5,1 milioane de euro).
Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 40% de un deal cu acţiuni OMV Petrom de 5,6 milioane de lei (1,2 milioane de euro).
Tranzacţia negociată a fost realizată la 0,3953 lei, preţ cu 0,59% peste nivelul de miercuri. Pe piaţa principală acţiunile au stagnat la 0,393 lei, pe un rulaj de 784.000 de lei.
În ultimele şedinţe, principalii cumpărători de acţiuni OMV Petrom au fost fonduri de investiţii administrate de Franklin Templeton, administra­torul Fondului Proprietatea.
Titlurile Fondului Proprietatea au fost din nou cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 3 milioane lei, iar preţul a avansat cu 0,96%, la 0,525 lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 156.000 de lei, valoare cu 30% mai redusă decât rulajul de miercuri, de 223.000 de lei.
Acţiunile Armax Gaz (ARAX) s-au clasat pe prima poziţie în topul rulajelor, cu operaţiuni de 14.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,16%, la 0,068 lei.
La închiderea pieţei principale de la Bu­cureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%.
Recu­perarea uşoa­ră după corec­ţiile de miercuri a venit pe fondul spe­culaţiilor că Beijin­gul ar putea anunţa noi măsuri de stimulare a eco­nomiei chineze, în timp ce în Europa este aştep­tată prezentarea bugetului pe 2013 pregătit de guvernul spaniol. Evoluţia a fost influenţată şi de unele informaţii privind o injecţie de lichiditate realizată de banca centrală din China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO