Burse - Fonduri mutuale

Bursa reduce ritmul, cumparatorii sunt din nou precauti

09.03.2007, 19:02 11

Bursa a inchis ieri din nou pe verde pe fondul unei lichiditati in caderea libera, de numai 11 milioane de euro, minimul ultimelor doua saptamani. Societatile de investitii financiare au ramas cele mai lichide din piata, patru dintre acestea regasindu-se in topul celor mai tranzactionate cinci titluri. Dupa ele in topul lichiditatii au urmat companiile din domeniul bancar si cele petroliere.
Cresterea pietei s-a mai temperat ieri, urcarea de 0,8% a indicelui BET fiind sub aprecierile inregistrate de acesta in primele doua sedinte care au urmat corectiei de luni.
Brokerii spun ca piata se afla inca intr-o perioada de "convalescenta", iar ca un viitor trend este greu de estimat, in conditiile in care evolutia Bursei va depinde de eventualele intrari ale investitorilor straini si de situatia de pe pietele internationale.
Pietele europene se aflau la ora inchiderii bursei de la noi pe verde si inregistrau urcari de pana la 1%. Indicele bursei din Franta, spre exemplu, CAC 40, se afla in urcare cu peste 0,8%.
"Am avut parte de o sedinta de "incertitudine". Cumparatorii se tem inca sa intre in piata, sau mai bine zis nu sunt siguri daca perioada corectiilor a trecut. Este normal acest lucru, avand in vedere ca zilele de cadere sunt inca proaspete in memoria investitorilor", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din piata, a urcat ieri cu 0,78% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 11,5 mil. euro (38,96 mil. lei).
Indicele BET-FI a castigat in ultima sedinta 0,59%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de circa 7,77 mil. euro (26,33 mil. lei), peste 67% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
SIF Moldova a inchis sedinta pe rosu cu o scadere de 1,1%, dupa ce in timpul sedintei titlul a inregistrat si o urcare de peste 2%.
Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri a fost de 1,88 mil. euro (6,37 mil. lei), fiind al doilea cel mai lichid din piata, si singurul dintre SIF care a inchis sedinta in scadere fata de inchiderea precedenta.
"Este greu de spus ce se va intampla in urmatoarea perioada pe Bursa. Cert este ca evolutia pietei va fi influentata de deciziile investitorilor straini", spune Octavian Molnar.

Actiunile SIF Transilvania au crescut ieri cu 1,37%, inchizand pe verde pentru a treia sedinta consecutiv. Titlurile societatii s-au aflat pe locul trei in preferintele investitorilor, cu o lichiditate de aproximativ 1 mil. euro (3,37 mil. lei), in scadere fata de sedinta anterioara. "SIF se vor stabiliza in jurul acestor cotatii pentru urmatoarea perioada. Pur si simplu nu exista motive de crestere, dar nici nu vor sparge pragul de 55.000 de puncte", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest. Indicele BET-FI a inchis ieri la nivelul de 56.379,71 de puncte. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 2,96 lei/actiune.

Actiunile companiei de transport aL energiei electrice Transelectrica Bucuresti au urcat ieri cu 1,92%, continuand sa revina dupa pierderile suferite saptamana trecuta. Tranzactiile cu titlurile companiei au inregistrat o valoare de 0,50 mil. euro (1,7 mil. lei). Actiunea a recuperat aproape in intregime pierderea cauzata de cele doua corectii, in ultimele trei sedinte aceasta urcand cu 11%. Actiunile Transelectrica au fost incluse in indicele BET incepand de marti, inlocuind titlurile Rulmentul Brasov, ponderea acestora in componenta indicelui fiind de 15,3%. Ultima tranzactie cu titlurile Transelectrica s-a perfectat la un pret de 47,7 lei/actiune.

Titlurile companiei din domeniul petrolier Petrom au inchis ieri la acelasi nivel ca si in sedinta anterioara, dupa ce au recuperat partial pierderile suferite in sedintele de corectie. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri s-a ridicat la 0,69 mil. euro (2,33 mil. lei). " Investitorii straini nu au reintrat inca in piata, si asta se vede dupa volumele reduse de pe actiuni ca Petrom, BRD, SIF. Petrom a avut "nenorocul" de a raporta rezultatele financiare odata cu sedinta de corectie. Cred insa ca titlul va reveni la 0,6 lei/actiune pe termen mediu", spune Octavian Molnar. Ultima tranzactie cu titlurile Petrom s-a perfectat ieri la pretul de 0,57 lei/actiune.

Actiunile producatorului de corpuri abrazive Carbochim Cluj Napoca au sarit ieri cu 7,48%, recuperand pierderile de saptamana trecuta. Titlurile companiei au inregistrat ieri o lichiditate in crestere de 114.000 de euro (386.400 de lei), cea mai mare de la sfarsitul lunii ianuarie. Compania a obtinut anul trecut un profit de 0,52 mil. euro (1,85 mil. lei), de aproape cinci ori peste profitul inregistrat in anul precedent. Afacerile au crescut si ele cu 5,2%, compania raportand o cifra de afaceri de 9,43 mil. euro (33,2 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile Carbochim s-a perfectat la un pret de 11,5 lei/actiune, dupa ce maximul sedintei a fost de 11,6 lei/actiune.

Actiunile Ceramica Iasi au pierdut ieri 4,84%. Tilurile companiei s-au aflat pe primul loc in preferintele investitorilor de pe piata regular a RASDAQ, cu o lichiditate de 165.800 euro (0,56 milioane de lei). Compania estimeaza pentru acest an un profit de 2,8 milioane de euro (9,6 milioane de lei) si are in vedere indeplinirea unui plan de investitii in valoare de 11 milioane de lei. De la inceputul anului actiunea a adus investitorilor un profit de circa 40%, iar in ultimul an un castig de 60%. Ultima tranzactie cu titlurile Ceramica s-a perfectat la un pret de 5,9 lei/actiune, dupa ce in timpul sedintei acestea au atins un maxim de 6,25 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO