Compania producătoare de compuşi chimici Sinteza Oradea (simbol bursier STZ) a anunţat vineri la Bursa de Valori Bucureşti că Societatea de Investiţii Alternative cu Capital Privat Roca Investments, acţionar cu 18% din Sinteza, a derulat pe 13 februarie un plasament privat accelerat prin care a oferit spre vânzare cele 11,9 milioane de acţiuni deţinute.
Roca Investments a reuşit să vândă în cadrul ofertei 1,78 de milioane de acţiuni STZ, la un preţ de 2,5 lei pe unitate. Veniturile brute rezultate din tranzacţii au fost de 4,44 mil. lei. TradeVille a fost intermediarul operaţiunii. Participaţia Roca Investments la Sinteza Oradea a scăzut astfel la 10,12 milioane de acţiuni, respective 15,31% din capitalul social.
ZF a scris anterior că un plasament privat cu 1,78 de milioane de acţiuni Snteza, aproximativ 2,7% din numărul total de acţiuni ale companiei din Oradea, a fost înregistrat joi în sistemul Bursei de Valori Bucureşti. Citiţi aici mai multe detalii.
Cu o şedinţă în urmă, Bursa a anunţat că Sinteza, alături de ROCA Industry, va intra din martie în indicii MSCI Frontier IMI şi MSCI Romania IMI, care includ companii Small Cap, Mid Cap şi Large Cap. Celor două companii li se va alătura şi Transport Trade Services.
Începând cu ultima zi din ianuarie, acţiunile Sinteza au scăzut până în prezent cu aproximativ 73%. Au consemnat o singură şedinţă de creştere cu 15% în urma anunţului BVB, dar au revenit din nou pe scădere după anunţul plasamentului privat accelerat.
Acţiunile Sinteza au înregistrat un raliu de 1.080% în ultimele şase luni, pe fondul unor tranzacţii de 25,3 mil. lei, după ce în a doua parte a lunii noiembrie Sinteza a anunţat că a primit o finanţare nerambursabilă de 25 mil. euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), de aproximativ şase ori peste capitalizarea de la acel moment, ca parte a unui proiect şi mai amplu prin care va dezvolta împreună cu americanii de la Lockheed Martin o fabrică unde se vor produce baterii de stocare. Investiţia totală se ridică la 50 mil. euro.
Ulterior, la finele lunii decembrie, compania a anunţat un contract de finanţare nerambursabilă, pe o perioadă de cinci ani, acordată de către Ministerul Energiei prin PNRR pentru implementarea proiectului „Înfiinţarea unei noi capacităţi de producţie, testare si reciclare a electroliţilor utilizaţi pentru fabricarea de baterii industriale pentru stocarea energiei electrice”. Proiectul este în valoare de 309,3 mil. lei. Valoarea maximă eligibilă nerambursabilă (valoare ajutor de stat solicitat) este de 124.036.478,63 lei (fără TVA).