Burse - Fonduri mutuale

Bursa Română de Mărfuri semnează o înţelegere cu Athens Exchange Group pentru furnizare de servicii post-tranzacţionare pe piaţa futures de gaze naturale din România

Bursa Română de Mărfuri semnează o înţelegere cu...

Autor: Cristina Bellu

10.02.2022, 13:50 140

Bursa Română de Marfuri (BRM) şi Athens Exchange Group (ATHEX Group) anunţă că au semnat un acord pentru furnizare de servicii post-tranzactionare pe piaţa futures de gaze naturale din România, tranzactionate prin platforma BRM.

“Scopul acordului include sustinerea de catre ATHEX a Bursei Romane de Marfuri, in raport cu dezvoltarea contractelor futures cu activ suport indexul pietei spot de gaze naturale operate de BRM si de furnizarea serviciilor de contraparte centrala privind  decontarea si managementul riscului aferent tranzactiilor mai sus mentionate,de catre Athex Clear in calitatea sa de CCP autorizata conform EMIR”, precizează un anunţ comun al celor două instituţii

Totodată, în perspectiva integrarii în infrastructura europeana de tranzactionare specifica pietelor financiare pe energie si pentru a crea premisele unei lichiditati sustenabile, decontarea tranzactiilor cu aceste contracte futures se va face in euro.

“Introducerea produselor futures cu settlement financiar vor contribui la cresterea atractivitatii pietei romane de gaze naturale, oferind noi mijloace de conectare la celelalte piete europene, iar aceste instrumente vor fi foarte utile participantilor la piata, in special in conditii de volatilitate’’, spune Gabriel Purice, Presedintele BRM.

Socrates Lazaridis, Presedintele Athex, adaugă la rândul său că utilizarea licentei ATHEX pentru instrumente futures pentru gaze naturale si electricitate creeaza noi oportunitati pentru intensificarea comertului transfrontalier in regiune.

Bursa Română de Marfuri (BRM), înfiinţată în 1992, este o entitate juridică ce desfăşoară activităţi pentru organizarea şi desfăşurarea tranzacţiilor pe piaţa gazelor naturale din România. Instituţia operează deja intreg ansamblul de piete cu decontare prin livrare fizica: piaţa de echilibrare în numele OTS din România (Transgaz S.A.), piaţa SPOT, pietele forward şi recent, piaţa futures din România, inclusiv prin departamentul său internalizat de de contraparte centrala.

Bursa de Valori din Atena a fost infiintata in 1876 si a participat in mod constant la dezvoltarea din punct de vedere financiar si de business a pietelor de capital. Grupul Athex, totodata, face parte din initiativa SSE (Sustenabilitatea Burselor de Valori) si continua sa-si cladeasca capacitatea in jurul problemelor de sustenabilitate, promovand investitiile sustenabile pe termen lung pe pietele de capital.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO