Burse - Fonduri mutuale

Bursa românească, plus 46% cu tot cu dividende în primele 11 luni din 2019, locul doi în UE. BET a urcat în noiembrie cu 4%. Indicele bursei din Atena, ATHEX, plus 2,15%

Finanţe personale

Bursa românească, plus 46% cu tot cu dividende în...

Autor: Tibi Oprea

10.12.2019, 07:00 282

Bursa de la Bucureşti, catalogată piaţă emergentă secundară de agenţia de evaluare financiară FTSE Russell, este a doua cea mai performantă piaţă de capital din Uniunea Europeană de la începutul anului 2019, în contextul în care indicele principal BET s-a apreciat cu 33,9%, potrivit datelor agregate de ZF. Cu tot cu dividende, Bursa românească are un avans de 45,6% în această perioadă.

Spre comparaţie, primul loc este ocupat de Bursa de la Atena, care prin prisma indicelui ATHEX a livrat investitorilor un randament de 47,1%. Cu tot cu dividende, grecii înregistrează o creştere de 50,9%.

„Bursa românească s-a încadrat pe un trend de creştere în corelare cu pieţele externe, motiv pentru care am avut o creştere susuţinută pe această întreagă perioadă. Ritmul mai accelerat de creştere a fost potenţat pe de o parte de o revenire asupra efectelor OUG114, care a depreciat masiv bursa la sfârşitul anului 2018, dar şi de o încredere în creştere a publicului investitor în viitorul pieţei de capital autohtone prin prisma emergenţei sale consemnată de FTSE Russell“, spune Mihai Chişu, analist pe piaţa de capital.

Creşterea economică, rezultatele financiare îmbunătăţite, estimările de dividende şi posibilităţile alternative de plasament cu randamente extrem de reduse au făcut şi vor face din bursă un vehicul investiţional tentant şi în perioada următoare, adaugă el.

Dacă ZF scria la finalul primului semestru din 2019 că analiştii consideră că pragul de 9.000 de puncte, de care indicele principal BET era foarte aproape, reprezintă un reper important, iar dacă Bursa românească l-ar atinge ar putea urma creşteri ale preţurilor acţiunilor, în decembrie 2019, indicele BET se apropie de pragul psihologic de 10.000 de puncte, iar unele acţiuni, printre care şi Banca Transilvania, sunt la maximul istoric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO