Burse - Fonduri mutuale

Bursa din România, pe locul şase în Europa în S1/2022 prin prisma dinamicii indicelui principal. Indicii americani, la coada clasamentului

Bursa din România, pe locul şase în Europa în S1/2022...

Autor: Tibi Oprea , Eduard Ivanovici

17.07.2022, 10:48 580

BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, a înregistrat o scădere de 5,87% în primele şase luni ale anului 2022, evoluţia negativă înregistrată de piaţa locală de capital situându-se, totuşi, peste majoritatea burselor europene şi cu mult peste performanţa principalilor indici din Statele Unite.

Conform datelor BVB, indicele BET-TR, care include şi dividendele atribuite acţionarilor, a crescut cu 0,83% în primul semestru al acestui an, procent ce ar situa indicele pe locul trei la nivelul pieţelor europene analizate de ZF.

Inflaţia ridicată, incertitudinile provocate de războiul ruso-ucrainean, întreruperile lanţurilor internaţionale de aprovizionare şi deteriorarea perspectivelor economice au creat o „furtună perfectă“ în rândul pieţelor de capital în prima jumătate a anului şi i-au determinat pe investitori să renunţe la activele de risc şi să-şi scoată banii din piaţă, în speranţa unui moment prielnic de cumpărare.

În Europa, prima poziţie este ocupată de Turcia, unde indicele BIST 100 a urcat cu 29,5% în prima jumătate a acestui an, totul pe fondul unei inflaţii istorice care a crescut luna trecută aproape de 80%, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO