Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Rompetrol Rafinare investeşte 16 mil. dolari în două reactoare de la Petromidia Năvodari

Bursă. Rompetrol Rafinare investeşte 16 mil. dolari în...

Autor: Eduard Ivanovici

29.05.2024, 18:03 1471

Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC), companie membră a grupului KMG International (Rompetrol), a introdus în fluxul operaţional al rafinăriei Petromidia două reactoare moderne, parte din instalaţia de Hidrofinare Distilat de Vid (HDV), care urmează să atingă parametri operaţionali optimi în cel mai scurt timp, scriu reprezentanţii companiei într-un raport de la BVB.

Investiţia de circa 16 milioane de dolari, implementată în cadrul reviziei generale recent finalizate, va duce la creşterea cantităţilor de catalizator încărcat. Integrarea reactoarelor în producţie a fost marcată în prezenţa reprezentantului guvernului României – consilierul de stat Florin Spătaru şi a ambasadorul Kazahstanului în România, Yerlik Ali, aflaţi în vizită oficială astăzi, pe platforma de la Năvodari.

„Aceste echipamente speciale sunt proiectate şi executate pentru exploatarea la temperaturi şi presiuni considerabile, în mediu cu prezenţă de hidrogen. Cele două reactoare, care măsoară aproximativ 33 de metri înălţime şi cu o greutate de circa 285 de tone fiecare, au fost fabricate în România, de compania Comes, iar instalarea în fluxul operaţional a fost realizată de Industrial Montaj”, se arată în raport.

Rolul instalaţiei HDV este prelucrarea / hidrofinarea amestecurilor de motorină rezultate din procesele tehnologice ale altor instalaţii din fluxul operaţional, în vederea eliminării compuşilor cu sulf şi, implicit, obţinerea de componenţi EURO 5 pentru producţia finală de motorină. Schimbarea reactoarelor este unul dintre cele mai importate proiecte implementate în timpul reviziei generale. Per total, circa 85 de milioane de dolari au fost investite în proiectele de modernizare din cadrul Petromidia, scrie operatorul celei mai mari rafinării din România.

Rompetrol Rafinare a încheiat primele trei luni de anul acesta cu o cifră de afaceri de circa 1,1 miliarde de dolari, în scădere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, şi o pierdere netă de 23,8 milioane de dolari, de la un profit de 14,4 milioane în T1 de anul trecut.

Acţiunile RRC sunt pe minus cu 5,5% în ultimul an, pe tranzacţii de 1,4 milioane de lei şi o capitalizare de 2 miliarde de lei. KMG International deţine 48,1% din capitalul companiei, iar statul român are 44,7% prin Ministerul Energiei.

„În primele trei luni din 2024, rafinăria Petromidia a procesat 943 de mii de tone de materii prime, preponderent ţiţei de origine Kazahstan. Rompetrol Rafinare este unul dintre cei mai importanţi contributori la bugetul de stat al României, plătind peste 316 milioane de dolari în primul trimestru anului”, conform BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24