Bursa de la Bucureşti a fost asaltată de investitori în ultimele săptămâni, piaţa înregistrând constant rulaje peste medie, iar interesul pentru acţiuni româneşti a dus principalul indice al bursei, BET, cu 8% peste nivelul de la începutul anului, evoluţie pusă pe seama optimismului generat de închiderea cu succes a ofertei Electrica, care a atras un nivel record de bani de la investitori, 443 mil. euro.
Electrica a pus România pe harta unor investitori străini de calibru, fiind listată şi pe bursa din Londra, lucru care a atras atenţia marilor fonduri de investiţii asupra bursei locale.
Titlurile celei mai mari companii locale de pe bursă, Petrom, au urcat cu aproape 10% în ultima lună, iar preţul acţiunilor Transelectrica s-a majorat cu circa 23% în acelaşi interval. De la începutul anului acţiunile Transelectrica marchează un avans de 42,5%. Acţionarii societăţii au mai încasat dividende de la companie în acest an care le-au mai adus un câştig brut de 14%.
WikiZF: Profilul companiei Electrica Furnizare SA
„Creşterile din ultimele zile nu se datorează unor ştiri anume, cât optimismului la nivelul investitorilor şi zvonurilor privind intrarea pe bursa românească a unor fonduri de investiţii, care au generat creşteri pe companii de viitor. A contribuit şi faptul că am adunat mulţi bani cu ocazia ofertei Electrica, iar cea mai mare parte a diferenţei de bani rămasă din ofertă a intrat în piaţă. Acest lucru se vede în volumele şi creşterile considerabile care au avut loc luni pe bursă“, spune Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.
WikiZF: Profilul companiei Transelectrica
Luni, când investitorii de la Electrica au primit înapoi o parte din banii plasaţi în ofertă, care a fost suprasubscrisă, indicele BET a urcat cu 2% într-o singură zi, reprezentând cel mai mare avans zilnic de la începutul acestui an. Creşterile înregistrate de bursa de la Bucureşti în iunie, când cele mai tranzacţionate 10 titluri au câştigat în medie 4,3%, au fost cele mai ridicate dintre bursele din regiune. Brokerii spun că deşi majoritatea acţiunilor care au crescut în ultima lună au anunţat rezultate bune în primul trimestru, investitorii au reacţionat abia acum la profiturile record pe care le-au raportat.
După primele şase luni investitorii de pe bursă au câştigat în medie circa 13% luând în calcul şi dividendele pe care aceştia le-au încasat de la companiile incluse în indicele BET, al celor mai importante 10 companii de la bursă.
Citiţi în continuare pe ZF Corporate:
- opinia lui Marcel Murgoci despre evoluţia bursei
- detalii despre creşterile acţiunilor Transelectrica, Petrom şi ale SIF-urilor; evoluţia acşţiunilor BVB; cotaţia Impact