Burse - Fonduri mutuale

Bursa sare in sprijinul investitorilor cerand majorarea pragului la SIF-uri. Actiunile SIF cresc cu 15%. Cum comentati?

Bursa sare in sprijinul investitorilor cerand majorarea pragului la SIF-uri. Actiunile SIF cresc cu 15%

Stere Farmache

17.04.2009, 00:00 23
BVB readuce in prim-plan proiectele pentru stimularea pietei: cresterea pragului de detinere la SIF-uri si renuntarea la limita zilnica de variatie.
Bursa de Valori Bucuresti a propus ieri Ministerului Finantelor Publice modificarea legii privind pragul de detinere pentru societatile de investitii financiare, de la 1% la cel putin 5%.
"S-a discutat cu Ministerul de Finante in vederea modificarii acestei legi, insa totul a ramas la nivel de declaratii. Proiectul legislativ trebuie redactat si aprobat de catre minister sau de catre guvern, deci de catre politicieni, nu de catre Bursa. Sunt societati de investitii financiare, precum SIF Transilvania, care doresc acest lucru", spune Dan Paul, vicepresedintele Consiliului BVB.
In martie, actionarii SIF Transilvania (SIF3) au aprobat majorarea pragului maxim de detinere de la 1% la 5%, masura despre care institutia de reglementare a pietei, CNVM, spune ca incalca reglementarile in vigoare. Cresterea pragului de detinere nu se refera si la drepturile de vot aferente acestora, care au ramas la 1% din capital, drepturile aferente numarului de actiuni care depasesc acest prag urmand sa fie suspendate.
In cazul in care CNVM nu aproba decizia actionarilor societatii, aceastia ar putea actiona in justitie comisia. Potrivit legislatiei in vigoare, niciun actionar nu poate detine concertat mai mult de 1% din capitalul unei SIF. Pragul privind participatia maxima in cadrul SIF-urilor a fost majorat ultima data in 2006, de la 0,1% la 1%, printr-un amendament adoptat de Parlament.
Declaratia privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% a fost facuta ieri de catre directorul general al BVB, Anca Dumitru, la The Money Channel, stirea aparand la doua ore dupa deschiderea sedintei de tranzactionare. Cu o jumatate de ora inainte de inchiderea sedintei, titlurile societatilor de investitii financiare au ramas fara ordine de vanzare, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, avansand cu 14,8%.
 
Alte proiecte pentru relansarea Bursei
Dumitru a precizat de asemenea faptul ca Bursa are in plan mai multe proiecte care ar putea stimula piata de capital, printre acestea aflandu-se si renuntarea la limita zilnica de variatie de 15%, precum si majorarea free float-ului pentru companiile de stat listate deja.
Proiectul privind introducerea conturilor globale ar putea sa devina functional de la 1 iunie, in conditiile in care acesta va fi aprobat de catre CNVM. Prin intermediul conturilor globale o casa de brokeraj poate cumpara titluri pentru toti clientii pe acelasi cont, urmand ca ulterior sa le distribuie in mod individual acestora. Brokerii vor tranzactiona pe baza a doua conturi, un cont global, "Client", si unul "House", neavand posibilitatea agregarii celor doua conturi.
"Proiectul privind renuntarea la limita zilnica de variatie de 15% a fost trimis catre CNVM de la finele anului trecut, insa comisia nu a luat nicio decizie pana in momentul de fata. In aceeasi situatie se afla si proiectul privind conturile globale, care a fost trimis catre CNVM pentru aprobare de mai bine de un an. Singurul lucru pe care putem noi sa-l facem este sa insistam pe langa comisie sa grabeasca procesul de aprobare", spune Paul.
Acesta precizeaza si faptul ca o majorare a free float-ului ar putea ajuta Bursa de Valori, in special datorita faptului ca pentru societati mari acesta este destul de mic.
Free float-ul reprezinta actiunile libere la tranzactionare, care nu sunt in posesia actionarilor semnificativi.
Anul trecut, Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a acuzat modul in care CNVM a reactionat la proiectele privind modificarea pragului de detinere la SIF-uri, tolerarea nejustificata a absentei consolidarii situatiilor financiare de catre SIF-uri, intarzierea aprobarii functionarii conturilor globale sau lipsa de reactie privind obligativitatea efectuarii de oferte publice in cazul detinerilor directe sau indirecte de peste 33% din capitalul unei societati.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO