Burse - Fonduri mutuale

Bursa scade ca dupa falimentul Lehman Brothers. Brokerii arata cu degetul catre bursele externe

Bursa scade ca dupa falimentul Lehman Brothers. Brokerii arata cu degetul catre bursele externe
26.05.2010, 00:00 54

SIF-urile au pierdut in mai putin de doua luni 46% din valoaresi toti indicii Bursei arata rosu de la inceputul anului. Brokeriispun ca au fost prea optimisti cand vorbeau de iesirea din criza sica si-au schimbat perceptia dupa ce la inceputul anului asteptaucresteri de peste 20% in 2010.

Bursa a pierdut luna aceasta peste 23% pe indicele BET, in timpce societatile financiare grupate sub BET-FI au coborat cu peste36% fata de ultima cotatie din luna aprilie. Scaderile din luna maiau fost aproape la fel de puternice ca cele din perioada septembrie- octombrie a anului 2008, cand falimentul bancii de investitiiLehman Brothers a atras dupa sine prabusirea burselor din intreagalume. Atunci fondurile de investitii au fost nevoite sa-silichideze portofoliile pentru a putea face fata rascumpararilor dinpartea investitorilor si SIF-urile au pierdut intr-o singura luna50% din valoare.

"Nu mai putem vorbi doar despre o corectie a Bursei, ci despre otendinta de scadere pe termen mediu. S-au schimbat perspectiveleinvestitorilor, daca acum un an erau optimiste cu privire laiesirea din criza, ultimele evenimente de pe extern au atrasatentia ca mai avem de asteptat pana sa se rezolve toateproblemele. Si tinand cont ca Bursa a anticipat pana acum aceastaiesire din criza, iar acum vedem o amanare, in piata s-a produs oinversare de trend", a explicat Razvan Pasol, directorul general alsocietatii de intermediere Intercapital Invest.

Scaderea a fost intr-atat de mare incat brokerii incep savorbeasca deja despre un al doilea val de criza, insa spredeosebire de prima corectie de amploare a SIF-urilor din anul 2008,acestia apreciaza ca acum investitorii sunt ceva mai obisnuiti cuastfel de evolutii pe Bursa.

"Cand vedem scaderi de peste 30% intr-o luna putem vorbi despreun al doilea val de criza, dar nu intr-o situatie asemanatoare cucea din octombrie 2008. Investitorii s-au obisnuit cu evolutii deacest gen in aceasta perioada de criza, iar impactul la nivelpsihologic in ceea ce priveste problemele care apar la nivelinternational este mult mai mic", a declarat Rares Nilas,directorul general al BT Securities, societatea de borkeraj aBancii Transilvania.

Externul e vinovat

"Corectiile de pe piata locala vin strict legate de evolutiileexterne. Si contextul intern influenteaza evolutia bursei locale,dar cred ca intr-o masura mult mai mica. Sincer, ma asteptam lascaderi ceva mai devreme pe plan local, dar ceva mai usurele", aadaugat Nilas.

In luna mai, principalii indici europeni au inregistrat, deasemenea scaderi considerabile, cea mai mare corectie din regiunefiind consemnata de indicele francez CAC 40, care a pierdut peste13% in aceasta perioada.

"In afara de Germania si Canada, despre toate celelalte statemari se aude ca economiile lor gafaie. Au probleme si existariscuri mari. Tocmai din aceasta cauza ma asteptam la scaderi pepiata locala, dar nici chiar atat de puternice, dar 2008 m-ainvatat ca orice e posibil", a apreciat Octavian Molnar, directorulsocietatii de intermediere IFB Finwest.

In plus fata de contextul extern defavorabil, brokerii apreciazaca nici contextul intern nu este unul favorabil, care contribuie lacorectia Bursei.

"Scaderile de pe piata locala sunt datorate coroborat atatsituatiei internatioanle, cat si contextul intern. Conteazaamandoua in egala masura, cred", a mai spus Molnar.

Brokerii recomanda investitorilor sa astepteclarificarea situatiei

Pe fondul volatilitatii extrem de mari din piata, brokeriirecomanda investitorilor sa fie prudenti, iar ca strategie inclinacatre pastrarea actiunilor sau a banilor, nefiind momentul oportunpentru achizitii.

"La nivelurile actuale si la ce volatiliate este in piata, nu asrecomanda vanzare si nici cumparare. Nu mai e rentabil sa vinzi,cotatiile fiind mai mici decat la inceputul anului, iar de cumparatcred ca este scump, in conditiile in care cred ca preturile vorcontinua sa scada. Orice actiune este riscanta in momentul de fata,astfel ca recomand expectativa", a mai spus Nilas.

Cu toate acestea, in sedinta de ieri indicii au inregistratscaderi intra-day chiar si de 14% pe BET-FI, iar indicele BET, caregrupeaza titluri mai putin volatile precum cele bancare, a pierdutpeste 8%.

"Faptul ca si pe BET vedem acum corectii ceva mai ample este unsemnal ca nu doar speculatorii reactioneaza la aceste stiri, ci sialte categorii de investitori, care pana acum au asteptat inpiata", a explicat Pasol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO