Burse - Fonduri mutuale

Bursa şi-a accelerat revenirea, în ton cu pieţele europene, dar lichiditatea rămâne redusă

Bursa şi-a accelerat revenirea, în ton cu pieţele europene, dar lichiditatea rămâne redusă

Foto Cristina Nichituş

Autor: Stefan Musgociu

08.06.2012, 00:05 403

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a încheiat a doua zi consecutivă de creştere, cu 1,55%, pe indicele BET-C, într-o piaţă în care atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată doar pe câteva acţiuni.

Piaţa locală a fost pe verde încă de la deschiderea şedinţei, însă volumele de acţiuni tranzacţionate au fost reduse în majoritatea operaţiunilor. În a doua parte a zilei o parte dintre investitori au început să plaseze ordine de cumpărare la preţuri din ce în ce mai ridicate pentru titlurile SIF-urilor, OMV Petrom, BRD şi Banca Transilvania, astfel că aceste titluri au crescut cu 2% - 4,7%.

"Aceste acţiuni sunt preferatele investitorilor străini. OMV Petrom este încă într-o consolidare deoarece scăderea exceptând dividendul nu a fost foarte mare. Pe cealaltă parte, pe BRD am avut parte de scăderi mai mari, cauzate de contextul economic şi de sentimentul din Europa. Băncile din Europa au suferit scăderi destul de mari în ultima săptămână şi linia a fost urmată şi pe piaţa din România de acţiunile Băncii Transilvania şi BRD, care au pierdut 10% şi, respectiv, 14% în ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare. Pe de altă parte, acţiunile OMV Petrom au scăzut cu doar 3%", a declarat directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Transilvania Capital, Bogdan Ceucă.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 1,58%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 1,75%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în urcare cu 2,59%. Titlurile a patru dintre SIF-uri au consemnat creşteri de 3,83% - 5,07%, în timp ce acţiunile SIF Muntenia au crescut cu doar 0,67%. Titlurile FP au avansat cu 0,73%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 2,11%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. "În acest moment este greu de spus dacă scăderile s-au terminat. Am ajuns la nişte niveluri, şi aici mă refer la indicii BET, BET-FI şi BET-XT, care pentru unii sunt atrăgătoare. Corecţiile au mai şters din riscul de a intra în piaţă. Dar, deocamdată, avem nevoie de câteva zile de creştere pentru a putea schimba trendul descendent. Oricum, pentru vineri, chiar dacă vom avea o uşoară scădere de 1%, nu este deloc grav. Dar trebuie să fim rezervaţi. Scăderile din ultimele şapte-opt şedinţe de tranzacţionare au fost pe volum mic. La fel şi acum, creşterea se face tot pe acelaşi volum. Singura acţiune care s-a tranzacţionat mai intens în ultimele şapte - opt şedinţe a fost Fondul Proprietatea, în timp ce restul titlurilor au înregistrat rulaje reduse. Deocamdată, doar ştirile de pe pieţele externe şi creşterile acestora au ridicat piaţa autohtonă", a afirmat brokerul.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de doar 17,8 milioane de lei (4 milioane de euro), sumă cu 22% sub rulajul de miercuri, de 22,7 milioane de lei (5,1 milioane de euro).

Peste 77% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiuni BRD (7,7 milioane de lei), Fondul Proprietatea (4,1 milioane de lei) şi SIF Transilvania (1,9 milioane de lei).

Rulajele reduse înregistrate de majoritatea acţiunilor sunt determinate de neîncrederea investitorilor într-o direcţie a pieţei, astfel că mulţi preferă să rămână pe poziţii de aşteptare.

"Cumpărătorii se aşteaptă ca piaţa să meargă şi mai jos, în timp ce vânzătorii cred că preţul este prea mic pentru a vinde. În acelaşi timp, mulţi investitorii sunt pe cash după ce au vândut la ex-dividend (data după care cumpărătorul unei acţiuni nu mai are dreptul să încaseze dividendul din profitul de anul trecut - n.r.) şi aşteaptă un moment oportun pentru a intra în piaţă", a mai spus brokerul.

Pe segmentul de piaţă destinat obligaţiunilor au fost transferate 11 pachete de titluri de stat, pentru 149 mil. lei (33,4 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO