Burse - Fonduri mutuale

Bursa. Încă un SIF vrea să-şi schimbe numele, dar cu ce folos? Ce a adus rebotezarea SIF-urilor: Evergent Investments şi Transilvania Investments au scăzut cu 10% şi respectiv cu 14% de la rebranding, în condiţiile în care indicele BET a crescut în aceeaşi perioadă

Autor: Tibi Oprea

19.01.2023, 00:07 1461

SIF-urile au cea mai mare parte a portofoliului în acţiuni din BET, însă evoluţia indicelui nu se reflectă în evoluţia lor.

Prin investiţii de zeci şi sute de mii de euro, societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) îşi schimbă denumirea şi mizează pe o nouă identitate vizuală în încercarea de a lăsa în spate moştenirea numelui de „SIF“, comparat deseori în cercurile de investitori cu emitenţi cu conflicte între grupurile de acţionari şi cu o politică sărăcăcioasă de dividende.

După SIF Moldova, care în primăvara lui 2021 a devenit Evergent Investments şi după SIF Transilvania, care a ales să se rebranduiască în Transilvania Investments Alliance la înce­putul anului 2022, zilele trecute o altă SIF a anunţat schimbarea numelui: din SIF Banat-Crişana în Lion Capital. Ce spun însă investitorii, prin evaluarea bursieră pe care o dau SIF-urilor, şi ce consideră analiştii şi brokerii despre acest botez?

„Nu cred că poţi conta pe efecte spectaculoase din rebranding. Cred că până la urmă contează ce face emitentul în sine. Este foarte greu să schimbi evaluarea doar printr-o schimbare a numelui, în cazul oricărui emitent. Nu poţi să ai aşteptări foarte mari din aşa ceva pe un termen relativ scurt. Fiind vorba despre societăţi listate, sigur că lucrurile obiective contează şi din acest punct de vedere o rebranduire nu are cum să schimbe mare lucru. Este interesant de văzut din partea emitentului ce urmăreşte prin ideea de rebranduire – doar o schim­bare a numelui sau schimbarea numelui asociată cu o schimbare a strategiei de business, de dividende – dar lucrurile acestea trebuie să se şi întâmple, adică e nevoie şi de timp“, spune Alin Brendea, director de operaţiuni în cadrul Prime Transaction.

Pe 30 octombrie 2020, SIF Moldova convoca acţionarii să-şi schimbe denumirea în Evergent Investments şi simbolul din SIF2 în EVER, modificări care au avut loc pe 29 martie 2021.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO