Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Simtel Team estimează pentru 2025 un profit net de 45,6 mil. lei, în creştere cu 24% faţă de anul trecut, la venituri de 503 mil. lei, plus 40%

Foto: Mihai Tudor, CEO-ul Simtel Team

Foto: Mihai Tudor, CEO-ul Simtel Team

Autor: Tibi Oprea

24.03.2025, 18:34 1031

Compania de inginerie şi tehnologie Simtel Team S.A. (simbol bursier SMTL) a anunţat luni la Bursa de Valori Bucureşti că va supune aprobării acţionarilor în dara de 24 aprilie bugetul de venituri şi cheltuieli aferent anului 2025, care implică un profit net de 45,6 mil. lei, în urcare cu 24% faţă de rezultatul net din 2024, la venituri operaţionale de 502,7 mil. lei, plus 39,6%

„Pentru anul 2025, Compania vizează consolidarea creşterii sustenabile, având în vedere mai multe direcţii strategice. Printre acestea se numără continuarea diversificării portofoliului de produse şi servicii – prin extinderea proiectelor de mari dimensiuni şi implementarea unor proiecte din ce în ce mai complexe, ce includ şi integrarea soluţiilor de stocare a energiei, asigurând stabilitatea reţelelor şi răspunzând cerinţelor tot mai ridicate legate de sustenabilitate. De asemenea, Compania urmăreşte monetizarea energiei produse în parcurile fotovoltaice proprii şi creşterea volumelor de energie furnizate prin intermediul GES Furnizare”, scrie Simtel într-un raport.

În plus, compania urmăreşte internaţionalizarea activităţii, prin valorificarea ecosistemului propriu integrat şi prin extinderea numărului de proiecte pe pieţele externe – în special în Germania, unde se estimează că filiala deschisă în ianuarie 2025 va genera rezultate încă din primul an de funcţionare.

Compania are în vedere adaptarea rapidă la dinamica pieţei, în contextul în care accesul la finanţare pentru proiectele de energie regenerabilă va depinde de claritatea reglementărilor şi de ritmul efectiv de implementare a programelor de sprijin, inclusiv cele finanţate prin PNRR.

„Evoluţiile legislative, tensiunile din lanţul de aprovizionare şi presiunea asupra marjelor în proiectele de tip EPC sunt factori care pot influenţa semnificativ activitatea. În paralel, Compania identifică oportunităţi de dezvoltare prin creşterea cererii pentru soluţii integrate care combină eficienţa energetică, digitalizarea şi stocarea. În acest context, pe parcursul anului 2025, conducerea companiei va continua să îşi recalibreze strategiile financiare şi operaţionale în funcţie de dinamica pieţei, de evoluţia cadrului legislativ şi de apetitul de investiţii din partea clienţilor, cu obiectivul de a gestiona în mod eficient provocările şi de a asigura continuitatea şi stabilitatea activităţii, în beneficiul clienţilor, investitorilor şi echipei”, adaugă Simtel Team.

Compania este evaluată de investitori la 384 mil. lei, după ce acţiunile s-au apreciat cu 19,8% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 6,5 mil. lei, arată datele BVB. Grupul Simtel a înregistrat anul trecut un profit net de 36,7 milioane de lei, în urcare cu 35% prin comparaţie cu 2023, la venituri operaţionale de 360,2 mil. lei, plus 20%.

Ce spune CEO-ul Mihai Tudor despre BVC-ul pe anul acesta: „Obiectivele pe care le vizăm pentru 2025 reflectă încrederea pe care o avem în modelul nostru de afaceri şi în infrastructura şi capabilităţile dezvoltate în ultimii ani, care ne permit să abordăm o nouă etapă de creştere, mai amplă şi mai complexă. Dincolo de dimensiunea cifrelor, ceea ce ne propunem în acest an este validarea pe scară largă a strategiei noastre de diversificare şi internaţionalizare, două direcţii care vor contribui esenţial la consolidarea poziţiei Simtel în ecosistemul energetic local, dar şi la nivel internaţional. Vedem deja un interes tot mai mare din partea companiilor pentru soluţii integrate, care îmbină generarea locală de energie cu stocarea, digitalizarea şi monitorizarea avansată. Iar aici, expertiza noastră tehnică şi capacitatea de a livra proiecte la cheie, într-un mod eficient şi predictibil, ne diferenţiază în mod clar. În acelaşi timp, suntem conştienţi că ritmul de implementare al proiectelor depinde într-o mare măsură de predictibilitatea legislativă şi de accesul efectiv la surse de finanţare. De aceea, rămânem agili şi flexibili în deciziile noastre, pentru a putea adapta rapid priorităţile şi a gestiona riscurile într-un mediu în continuă evoluţie. Prin urmare, 2025 este pentru noi un an de deschidere către noi orizonturi, în care ne propunem să consolidăm poziţia Simtel ca partener strategic în tranziţia energetică, oferind servicii şi soluţii complete şi sustenabile”, a declarat şeful companiei. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels