Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Simtel Team, lider naţional în domeniul energiei regenerabile, intră pe piaţa sistemelor de stocare a energiei printr-o nouă linie de business

Bursă. Simtel Team, lider naţional în domeniul...

Autor: Eduard Ivanovici

27.11.2024, 10:25 1527

Grupul de inginerie şi tehnologie Simtel Team (simbol bursier SMTL), lider naţional în domeniul energiei regenerabile, îşi extinde portofoliul prin lansarea unei noi linii de business dedicată sistemelor de stocare a energiei, oferind soluţii complete de consultanţă, EPC (Engineering, Procurement and Construction), operare comercială, service şi mentenanţă. Compania urmăreşte să adreseze nevoia tot mai crescută de gestionare eficientă a consumului şi producţiei de energie, contribuind activ la tranziţia către surse de energie regenerabile şi la crearea unui sistem energetic sustenabil, scriu reprezentanţii Simtel într-un comunicat de presă.

„Sistemele pe care le propunem în cadrul noii linii de business optimizează costurile şi veniturile, permit gestionarea eficientă a capacităţii de stocare şi, nu în ultimul rând, asigură sisteme predictibile şi stabile de stocare a energiei. Natura a fost mereu sursa noastră de inspiraţie şi ne-a arătat că totul funcţionează optim atunci când lucrurile decurg firesc”, spune CEO-ul Mihai Tudor.

În cadrul noii linii de business, Simtel oferă soluţii integrate, adaptate la nevoile fiecărui client. Acestea includ toate etapele necesare, de la proiectare şi achiziţii, până la construcţie şi instalare, asigurând implementarea optimă a tehnologiilor de stocare a energiei, reiese din comunicat. Sistemele BESS (Battery Energy Storage Systems), care stau la baza acestor soluţii, utilizează baterii reîncărcabile pentru a permite stocarea energiei produse din surse regenerabile şi utilizarea acesteia în funcţie de cerinţele consumatorilor.

Capacităţile acestor sisteme variază de la aplicaţii rezidenţiale de mici dimensiuni, sub 10 kWh, la soluţii comerciale şi industriale medii, de maximum 1 MWh şi până la proiecte la scară largă, destinate producătorilor de energie electrică.

„Am decis să integrăm firescul în fiecare aspect al sistemelor pe care le propunem, adaptate individual la nevoile fiecărui business cu care colaborăm şi astfel, să oferim clienţilor şi partenerilor noştri soluţii personalizate şi eficiente care să devină parte din firescul lor zilnic. Reducem amprenta de carbon, îmbunătăţim calitatea energiei şi oferim siguranţă în fiecare kWh produs. Fiabilitatea, flexibilitatea şi optimizarea sunt fundamentale, iar în energie, la fel ca în natură, acestea reprezintă calea firească spre eficienţă”, adaugă CEO-ul.

Prin intermediul sistemelor BESS, Simtel oferă soluţii care optimizează veniturile din producţia de energie prin stocarea surplusului în perioadele de supraproducţie şi maximizarea autoconsumului în momentele avantajoase, utilizând algoritmi de prognoză pentru reducerea costurilor. De asemenea, sistemele permit gestionarea inteligentă a capacităţii de stocare conform profilului de consum al beneficiarului, asigurând aportul de putere necesar în reţea pentru a face faţă vârfurilor de consum.

Totodată, cu sprijinul acestor sisteme este asigurată participarea activă la piaţa de reglaj a energiei odată cu calibrarea optimă a tensiunii şi frecvenţei. Datorită răspunsului rapid, aceste sisteme sunt eligibile pentru furnizarea de servicii de sistem, inclusiv rezerva de reglaj secundar. În plus, sistemele BESS oferă stabilitate sporită, compensând întreruperile din reţea şi funcţionând în regim izolat în situaţii critice, acoperind şi dezechilibrele atunci când este cazul.

Simtel a înregistrat venituri operaţionale de 172,3 milioane de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi un profit net de 6,6 milioane de lei, în coborâre cu 60% comparativ cu primele nouă luni din 2023.

Acţiunile SMTL au pierdut peste 10% de la începutul anului, la o capitalizare de circa 300 de milioane de lei. Compania este deţinută de fondatorii Iulian Nedea (23,44%), Sergiu Bazarciuc (23,22%) şi Radu Vilău (23,2%).