Burse - Fonduri mutuale

Bursa stagneaza pentru ca investitorii sunt ametiti de evolutiile externe

Bursa stagneaza pentru ca investitorii sunt ametiti de evolutiile externe
28.02.2010, 23:10 19

Brokerii se asteapta in aceasta saptamana la o evolutie"plictisitoare" pentru BVB, fara aprecieri puternice in piata si peo lichiditate in continuare redusa, in conditiile in careevolutiile recente ale pietelor externe nu au o directie clara, iarpe plan local investitorii stau in expectativa in ceea ce privestediscutiile referitoare la majorarea pragului de detinere peSIF-uri. "Fara vreo stire care sa miste piata, fie interna, fieexterna, piata locala va continua evolutia in linie, fara miscari de amploare si pe olichiditate in continuare redusa, sustinuta in principal detransferurile pe SIF-uri. Per ansamblu ma astept la o evolutiepasnica pentru BVB in aceasta saptamana", a declarat Adrian Ciudin,director de operatiuni la societatea de intermediere CarpaticaInvest.

Volatilitatea pe piata locala s-a redus simtitor in ultimelesedinte de saptamana trecuta, majoritatea indicilor inregistrandmiscari de sub plus/minus 1%. In sedinta de vineri, cea mai mareapreciere din piata a fost consemnata de sectorul energetic, redatde BET-NG, care a urcat cu aproape 0,7% fata de referinta.SIF-urile n-au depasit o crestere de 0,1% fata de cotatia de joi,inchizand sub pragul de rezistenta de 30.000 de puncte.

"Piata locala va evolua sub pragurile de rezistenta aleprincipalilor indici, respectiv 5.500 de puncte pe BET si 30.000 depuncte pe BET-FI. Daca SIF-urile primesc un aviz favorabil dinpartea Comisiei de buget-finante, ma astept la cresteri pesocietatile financiare imediat dupa stire, iar a doua zi la ocorectie ceva mai puternica. Investitorii vor cumpara pe zvon sivor marca pe stire, la fel ca pana acum", a adaugat Ciudin.

La categoria societatilor financiare, doar titlurile SIFMuntenia (SIF4) au reusit sa inchida in urcare in sedinta devineri, cu o apreciere de 0,6%, in timp ce restul SIF-urilor auinchis in stationare, cel mai mare rulaj fiind consemnat detitlurile SIF Oltenia (SIF5), de peste 4,1 mil. lei.

"Lichiditatea pietei va fi sustinuta in continuare desocietatile financiare, in special de titlurile SIF Oltenia, si numa astept sa depaseasca media de 2-3 mil. euro. Pana nu o sa vedemo directie clara, data in principal de pietele externe, nu cred cavom asista la o crestere a lichiditatii in piata", a continuatCiudin. Rulajul din sedinta de vineri pe piata de actiuni s-aridicat la 5,8 milioane de euro.

Aprecierea sectorului energetic a fost sustinuta de avansulputernic al titlurilor Transelectrica (TEL), de 4,9%, fiind cea maimare crestere din sector in sedinta de vineri. Companiilepetroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si OMV Petrom (SNP) au inchisin scadere, cu corectii de 0,1% si respectiv 1,4% fata dereferinta.

"Probabil daca si piata externa evolua ceva mai violent inperioada aceasta si piata locala ar fi inregistrat o crestere avolatilitatii. In conditiile in care si pietele externe auconsemnat in mare parte aceeasi evolutie in linie, asa se explicasi evolutia pietei locale. Daca vom vedea miscari de amploare peextern, in mod sigur vom vedea o crestere a volatilitatii si laBVB", a mai spus Ciudin.

Principalii indici externi au inregistrat vineri aprecieri depeste 1%, cea mai mare apreciere dintre pietele europene fiindconsemnata de cea franceza, redata de indicele CAC 40, care a urcatcu 1,8% fata de cotatia de joi.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), pe fonduldiscutiilor din cadrul Comisiei de buget-finante amanate pentruaceasta saptamana.
  • Evolutia titlurilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), carecontinua sa inregistreze scaderi, dupa publicarearezultatelor.
  • Evolutia actiunilor Bancii Transilvania (TLV), care au revenitpe scadere in sedinta de vineri, dupa o rezistenta de catevasedinte.
  • Evolutia titlurilor Boromir Prod (SPCU), compania urmand sapublice luni rezultatele financiare pentru anul trecut.
  • Evolutia principalelor piete externe, care in ultima perioadaau inregistrat trasee lipsite de volatilitate, fara miscari deamploare la nivelul indicilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO