TeraPlast Bistriţa, producător de materiale de construcţii listat la Bursă sub simbolul TRP, a înregistrat o pierdere de 19,6 milioane de lei în 2024, după un profit net de 1,1 milioane de lei în anul precedent, dinamica venind în principal pe fondul creşterii cheltuielilor cu dobânzile şi a costurilor cu amortizarea ca urmare a operaţionalizării investiţiilor în fabricile noi, conform raportului financiar preliminar.
„Rezultatul negativ a fost determinat în special de pierderea înregistrată de pornirea business-ului de folie stretch Opal, care se află într-un proces de ramp-up accelerat şi de câştigare de cotă de piaţă. O contribuţie suplimentară au avut-o şi pierderea înregistrată de TeraBio Pack, alături de cheltuielile nerecurente de pe parcursul anului 2024”, se arată în raport.
Rezultatul din exploatare a coborât de la 18,4 milioane de lei la 951.505 lei, în timp ce afacerile s-au majorat cu 34% la 898 de milioane de lei. „Am atins cel mai dificil punct al parcursului nostru. După o perioadă intensă de expansiune, acum ne concentrăm pe consolidarea business-urilor din Grup, extinderea pe pieţele existente şi îmbunătăţirea profitabilităţii. Etapa de extindere accelerată s-a încheiat pentru moment, iar începând cu a doua jumătate a anului 2025, ne aşteptăm ca sinergiile generate de noile subsidiare să producă efecte vizibile. Deşi climatul de piaţă rămâne provocator, avem strategia şi resursele necesare pentru a naviga eficient această perioadă”, spune Bogdan Crăciunaş, CFO Grupul TeraPlast.
Datoriile companiei au crescut cu 43% la 641,4 milioane. Evoluţia cifrei de afaceri a fost „susţinută de creşterea volumelor vândute, de lansarea activităţii fabricii de folie stretch Opal şi de consolidarea rezultatelor companiilor achiziţionate în 2024”, scriu reprezentanţii TeraPlast. Luna aceasta, emitentul a anunţat că a achiziţionat pentru 2 milioane de euro un pachet de 51% din Aquatica Experience Group (AEG), furnizor de soluţii de tratare, epurare şi management al apei. Acţiunile TRP au pierdut 27,5% în ultimul an, la o evaluare bursieră de 1 miliard de lei. Principalul acţionar este fondatorul Dorel Goia (46,8%), urmat de Fondul de Pensii Administrat Privat NN (12% din capitalul social).