„Este de importanţă strategică ca gazele naturale extrase din Marea Neagră să fie transportate prin SNT pe piaţa românească şi europeană, pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România şi UE“, spune Ion Sterian, CEO al Transgaz.
Împrumutul este unul sindicalizat, adică acordat de mai multe bănci, potirivit unui raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti. Acestea sunt: Banca Transilvania, Banca Comercială, Română, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank şi CEC Bank. Durata contractului este pe 14 ani. Dobânda nu este publicată.
“Am fost preocupaţi mereu de asigurarea unui mix de finanţare competitiv pentru finanţarea programului de investiţii astfel încât să reuşim obţinerea celor mai bune rezultate, a celor mai bune performanţe. Scopul împrumutului sindicalizat îl constituie asigurarea finanţării/refinanţării cheltuielilor aferente proiectelor de investiţii strategice cuprinse în Planul de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale aprobat de ANRE, investiţii strategice susţinute de Guvernul României şi menite să contribuie în mod real la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă şi competitivă a infrastructurii de transport al gazelor, la asigurarea şi consolidarea securităţii şi solidarităţii energetice: naţionale, regionale şi europene”, spune Ion Sterian, CEO Transgaz.
Sursa de finanţare contractată împreună cu alte surse de finanţare disponibile Transgaz va fi utilizată atât pentru proiecte de investiţii strategice cuprinse în Planul de Dezvoltare al SNT cât şi proiecte care permit racordarea la sistemul de transport gaze naturale a localităţilor de pe teritoriul României, cu impact direct asupra creşterii calităţii vieţii şi dezvoltării infrastructurii economice şi sociale locale şi naţionale.
“Este de importanţă strategică ca, gazele naturale extrase din Marea Neagră să fie transportate prin SNT pe piaţa românească şi europeană, pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România şi UE şi a garanta aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor interni şi din regiune”.
Dintre aceste proiecte menţionez: Gazoductul Tuzla -Podişor, BRUA faza II, Conductele de transport gaze naturale Gherceşti – Jitaru; Prunişor - Orşova - Băile Herculane – Jupa; Conducta de transport gaze naturale DN 600 Mihai Bravu-Siliştea şi transformarea în conducta godevilabilă; Alimentarea cu gaze naturale a centralei de cogenerare Mintia; Creşterea capacităţii de transport a SNT şi a siguranţei aprovizionării cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Işalniţa şi a Sucursalei Electrocentrale Turceni.
Transgaz are de asemenea programate investiţii pentru dezvoltarea SNT pe noi direcţii de consum în scopul asigurării transportului gazelor destinate unor sisteme de distribuţii gaze naturale nou înfiinţate şi alimentării a noi consumatori racordaţi, pentru modernizarea şi retehnologizarea SNT, investiţii pe care le susţine din fonduri proprii.
Compania menţionează că investiţiile pentru următoarele proiecte vor fi finanţate din împrumut:
♦ Dezvoltarea pe teritoriul României a Coridorului Sudic de Transport pentru preluarea gazelor de la ţărmul Marii Negre;
♦ Conductă de transport gaze naturale DN 600 Mihai Bravu-Siliştea si transformarea în conducta godevilabilă;
♦ Conductă de transport gaze naturale Gherceşti – Jitaru;
♦ Alimentarea cu gaze naturale a centralei de cogenerare Mintia;
♦ Creşterea capacităţii de transport a Sistemului National de Transport şi a siguranţei aprovizionării cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Işalniţa şi a Sucursalei Electrocentrale Turceni;
♦ Conducta de transport gaze naturale Prunişor - Orşova - Băile Herculane – Jupa;
♦ Proiectul BRUA faza II; şi - orice alte proiect agreat de comun acord intre SNTGN Transgaz S.A. si Creditori şi care este inclus in Planul de Dezvoltare al Împrumutatului aprobat de ANRE.