Burse - Fonduri mutuale

Bursa trece prin cel mai slab debut de an din 2008 încoace

Bursa trece prin cel mai slab debut de an din 2008 încoace

Autor: Roxana Pricop

15.01.2016, 00:05 818
Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, ce include cele mai lichide zece acţiuni, şi-a adâncit pier­derile în şedinţa de ieri, coborând la un minus de 8% faţă de începutul anului.

Acesta este cel mai slab debut de an din 2008 până în prezent. În primele două săptămâni ale lui 2008, an care a rămas în istorie drept anul declanşării crizei financiare, indicele BET a pierdut aproape 13% din valoare. Pentru întreg anul 2008, pierderile indicelui BET au ajuns la minus 70%.

Şi în 2015 indicele BET a scăzut în pri­mele două săptămâni, cu circa 2%, însă pe parcusul anului sentimentul in­ves­titorilor faţă de acţiuni s-a mai îmbunătăţit.

Din indicele BET, cele mai slabe evo­luţii le-au avut acţiunile BRD, care s-au depreciat cu aproape 14% în acest an. Titlurile Petrom, Romgaz şi Fondul Pro­prietatea au raportat scăderi de peste 5% în acest an.

 Deprecieri sub 5% au marcat în acest an acţiunile com­pa­niilor de utilităţi - Electrica, Conpet, Trans­electrica şi Transgaz. Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti au cea mai bună evoluţie din BET, fiind uşor pe plus faţă de începutul anului.

Scăderea indicelui BET este în linie cu cea a pieţelor externe de acţiuni, care au scăzut în linie în această deschidere de an. Investitorii se tem că încetinirea economiei chineze va afecta revenirea economiei globale, chiar dacă Banca Centrală Europeană sprijină zona euro prin stimuli monetari. Cum China este al treilea cel mai mare partener de comerţ al Germaniei, indicele DAX a fost cel mai afectat de scăderi, afişând un minus de peste 8% pentru 2016. Un plus de îngrijorare vine din scăderea cotaţiilor barilului de petrol la minimele ultimilor 12 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO