Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Turbomecanica raportează venituri de 105 mil. lei în primele nouă luni din 2024 şi un profit net de 14,7 mil. lei, mai mare de patru ori

Bursă: Turbomecanica raportează venituri de 105 mil....

Autor: Liviu Popescu

14.11.2024, 18:28 1315

Turbomecanica (simbol bursier TBM), singurul producător local de motoare de turbină de gaze şi ansambluri mecanice pentru aeronave, a raportat venituri de 105 mil. lei în primele nouă luni din 2024, faţă de 80,4 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2023, în timp ce profitul net s-a majorat la 14,6 mil. lei de la 3,7 mil. lei, potrivit raportului publicat joi seară la bvb.ro. În ultimul an acţiunile TBM au plus 35%.

“Veniturile din exploatare au cunoscut o creştere de 23,3 mil. lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, principalii factori de influenţă fiind următorii: Creşterea veniturilor aferente produselor de întreţinere cu 23,1 mil. lei, creşterea veniturilor aferente produselor de fabricaţie cu 0,5 mil. lei, scădere a veniturilor din variaţia stocurilor şi a producţiei neterminate cu 1,0 mil. lei, creşterea altor venituri din exploatare cu 0,7 mil. lei”, potrivit raportului companiei.

Situaţia defalcată pe activităţi este următoarea: Ă 21,1 mil. lei aferentă activităţii de întreţinere, din care: 17,1 mil. lei de la IAR Braşov, 4 mil. lei de la MApN. Din activitatea de fabricaţie compania a avut minus de 5,2 mil. lei, din care 2,8 mil. lei de la Leonardo, 1,6 mil. lei de la GE Hungary / Vernova, 0,4 mil. lei de la ITP Aero, 0,3 mil. lei de la Witzenmann.

“Creşterea semnificativă a livrărilor a fost influenţată pozitiv de creşterea cifrei de afaceri cu IAR Braşov. Scăderea livrărilor către MApN cu 4,6 mil. lei a fost contrabalansată de Avioane Craiova, care a crescut cu 7,3 mil. lei, aceşti doi clienţi având marja de profit cea mai ridicată în raport cu ceilalţi clienţi TBM, inclusiv IAR Braşov. Având în vedere planul de vânzări actual (pe luna octombrie 2024), există premisele realizării şi chiar a depăşirii cifrei de afaceri bugetate pe anul 2024”.

Situarea marjei de profit cu aproape 4 procente peste targetul stabilit reprezintă, pe de o parte, un record al ultimilor ani, dar este influenţată şi de sezonalitatea producţiei/vânzărilor TBM, potrivit companiei.

“Ca urmare, anticipăm o scădere a marjei de profit în trimestrul IV, însă ne aşteptăm totodată la atingerea obiectivului stabilit de 10%. Având în vedere aspectele prezentate mai sus, precum şi influenţa pe care sezonalitatea o are asupra evoluţiei veniturilor şi cheltuielilor, este necesară monitorizarea continuă a veniturilor şi cheltuielilor în raport cu planul de vânzări pe anul 2024”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels