Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori Bucureşti lansează BVB Research Hub, platformă cu informaţii esenţiale despre companiile listate şi rapoarte de analiză de la 11 brokeri

Bursa de Valori Bucureşti lansează BVB Research Hub,...

Autor: Tibi Oprea

20.04.2021, 12:21 1203

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) lansează BVB Research Hub, sursă de informaţii esenţiale despre companiile listate la Bucureşti, utile în procesul investiţional. Platforma îşi propune să crească vizibilitatea emitenţilor şi să faciliteze accesul investitorilor la resurse de calitate. BVB Research Hub este dedicat investitorilor individuali şi instituţionali, companiilor listate şi brokerilor, precum şi publicului larg.

Accesul la resursele disponibile în platformă – rapoarte de analiză realizate de analişti financiari şi, în viitor, alte informaţii utile investitorilor – este gratuit. Platforma poate fi accesată la linkul www.bvbresearch.ro.

„Ne bucurăm să venim în întâmpinarea investitorilor, companiilor listate şi brokerilor cu un produs mult dorit de membrii întregii comunităţi de investitori: analiză specializată pe acţiunile companiilor listate. Analiza fundamentală nu este nouă pe piaţa locală de capital, însă noutatea acestei platforme constă în angrenarea, pe termen lung, a mai multor resurse utile în procesul investiţional. BVB Research Hub va fi o platformă dinamică, «un organism viu», prin care noi, cu ajutorul partenerilor noştri, vom oferi informaţii specializate şi constant actualizate comunităţii de investitori la bursă”, a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

Platforma BVB Research Hub cuprinde în momentul lansării rapoarte de analiză realizate de un număr de 11 brokeri -  BRK Financial Group, BT Capital Partners, Concorde Securities, Erste Bank Group, Goldring, IFB Finwest, Ipopema Securities, Prime Transactions, Raiffeisen Bank International, Swiss Capital şi Wood & Co.

Emitenţii incluşi în program, în acest an, sunt în număr de 15: Alro, Antibiotice, Biofarm, Bittnet Group, Compa, Conpet, Digi Communications, Farmaceutica Remedia, Impact Developer & Contractor, MedLife, Nuclearelectrica, Patria Bank, Purcari Wineries, Sphera Group şi TeraPlast.

Selecţia emitenţilor a ţinut cont de gradul de acoperire din piaţă la începutul programului, dar şi de strategia proprie a brokerilor de extindere a universului de companii analizate. Bursa de Valori Bucureşti, în calitate de iniţiator al proiectului, sponsorizează realizarea rapoartelor de cercetare, fără a interveni asupra conţinutului, opiniile exprimate în rapoartele publicate pe platformă aparţinându-le în totalitate autorilor.

BVB Research Hub include şi o componentă de generare de idei şi soluţii direct de la investitori prin organizarea unor dezbateri. BVB va organiza pe 11 mai un prim astfel de eveniment în cadrul căruia se va discuta despre proiectele actuale şi viitoare ale bursei.

„Ne dorim ca prin aceste dezbateri să creăm contextul necesar pentru identificarea de idei pentru îmbunătăţirea vizibilităţii emitenţilor şi creşterea segmentului de retail şi, implicit, să deschidem un nou canal de comunicare cu unii dintre cei mai importanţi participanţi din piaţă, investitorii individuali”, transmite operatorul.

„BVB Research Hub este un demers care răspunde obiectivului nostru de creştere a numărului de investitori la bursă, în special al celor de retail. Decizia de a investi la bursă şi de a alege când, cum şi cât să investească, mai ales pentru investitorii la început de drum, poate fi dificilă. În tot acest proces, rapoartele de analiză sunt extrem de valoroase pentru că furnizează o nouă perspectivă investiţională, din partea unor analişti specializaţi, precum şi unele informaţii care sunt mai greu accesibile investitorilor individuali. Ne dorim ca prin conţinutul oferit, BVB Research Hub să devină un instrument util investitorilor pentru a lua decizii de investiţii cât mai bine informate”, a declarat Adrian Tănase, Director General, Bursa de Valori Bucureşti.

Brokerii incluşi în program vor publica rapoarte de iniţiere, urmate de actualizări trimestriale sau semestriale după publicarea rezultatelor financiare sau în cazul unor evenimente cu impact semnificativ în piaţă.

Rapoartele de iniţiere realizate de furnizorii pot include un preţ ţintă şi o recomandare sau un interval de evaluare, iar rapoartele ulterioare trebuie să menţioneze dacă există impact asupra preţului ţintă sau a recomandării emise anterior.

Rapoartele trimestriale vor cuprinde o analiză a performanţei emitentului în perioada de raportare şi o comparaţie cu estimările existente şi motivele diferenţelor apărute.

Platforma pune la dispoziţie investitorilor şi rapoartele de analiză fundamentală disponibile în cadrul programului Listed SME Research Hub, realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie si Dezvoltare cu sprijinul TaiwanBusiness EBRD Cooperation Fund.

Acest program acoperă emitenţi din nouă pieţe regionale: Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, România, Serbia şi Slovenia, iar furnizorul de research în cadrul acestui program este Wood&Co.

Patru companii listate la bursa de la Bucureşti fac parte, în prezent, din acest program: Bittnet Group, Conpet, Patria Bank şi TeraPlast.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO