Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori dă semnale proaste pentru economie în 2023. Ce să înţelegem din pariurile investitorilor de la BVB: că 2023 va fi un an al salariilor îngheţate, chiar al concedierilor, şi cu siguranţă al inflaţiei

Autor: Liviu Popescu

24.09.2022, 13:14 7648

Exuberanţa nu s-a reflectat în preţurile acţiunilor, temerile investitorilor cu privire la o posibilă recesiune şi mai ales prezenţa slabă a cumpărătorilor care a pus presiune pe preţuri determinând ca Bursa de Valori Bucureşti să scadă cu 8% din 20 august încoace 2022.

Explozia rezultatelor financiare la com­panii precum Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, dar şi cele peste aşteptări la alte companii de calibru listate la Bucureşti nu au impulsionat investitorii, preţurile acţiunilor fiind în scădere puternică în ultima lună, ceea ce indică semnale proaste pentru 2023 venite de la primul barometru al economiei.

„Este cunoscut faptul că bursa este un barometru al economiei. Există opinii ale multor analişti care conduc la ideea că în T1/2023 va exista recesiune în multe ţări, inclusiv în zona euro. Acest lucru va afecta şi economia noastră“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest Focşani, una dintre cele mai vechi societăţi de brokeraj bursier din România.

Astfel, 2023 va fi un an dificil, sau în cel mai bun caz complicat, cu inflaţie încă pe agenda investitorilor, dar şi posibile îngheţări de salarii sau chiar concedieri în unele cazuri.

„Comentariile negative cu privire la impactul sezonului rece şi a întreruperii furnizării de gaz de către Rusia asupra costurilor legate de preţul gazului şi energiei creează temeri cu privire la faptul că în T4/2022 şi în T1/2023 vor exista scăderi ale economiei“, adaugă Murgoci.

 

Chiar dacă şi-au dublat afacerile în S1/2022, în cazul Petrom fiind vorba de o explozie de 153%, la Romgaz una de 234%, iar profiturile au crescut cu 120%, sectorul de energie fiind vedeta acestui an, cele mai mari 20 de companii de la Bursa de la Bucureşti se scaldă acum într-o baie de sânge: doar două acţiuni sunt pe plus (TTS şi BVB), restul având scăderi şi de până la 14% în ultima lună.

Cu alte cuvinte, exuberanţa nu s-a reflectat în preţurile acţiunilor, temerile investitorilor cu privire la o posibilă recesiune şi mai ales prezenţa slabă a cumpărătorilor care a pus presiune pe preţuri determinând ca BVB să scadă cu 8% din 20 august încoace 2022, într-un context extrem de volatil şi în care investitorii au aruncat de mai multe ori prosopul.

„Evoluţia din ultima lună fost într-adevăr dificilă pentru indicii BVB, însă dacă ne uităm la evoluţia pe ultimul an, observăm că indicii BET-TR şi BET-NG sunt în teritoriu pozitiv. Investiţiile la Bursa de Valori Bucureşti ar trebui privite pe termen lung. Dacă ne uităm la evoluţia pe ulti­mii 3 sau 5 ani, observăm randa­mente superioare pentru indicii de la Bucureşti comparativ cu indicii pieţelor dezvoltate sau de frontieră“, spune Dragoş Manolescu, director general adjunct al OTP AM. El spune că ultima lună a adus modificări legislative în domeniul energiei ca răspuns la creşterile preţurilor la energie şi că în urma acestor modificări legislative (la nivel local şi european) profitabilitatea compa­niilor din energie ar putea fi afectată în viitor. „În aceste condiţii, cotaţiile acestor companii au suferit corecţii“. „În general corecţiile/minimele absolute pe indicii bursieri apar la jumătatea recesiunii. Primul pas e confirmarea intrării în recesiune. Din păcate recesiunea nu are o perioadă predefinită, astfel încât este aproape imposibil pentru un investitor să anticipeze minimele. Achiziţiile recurente reprezintă o soluţie optimă pentru ca un investitor să se expună pe termen lung pe acţiuni.“

Cele mai mari 20 de companii listate, precum Banca Transilvania, MedLife, Transgaz, au dus-o bine şi extrem de bine în bilanţurile finan­ciare, însă preţurile acţiunilor aces­tora nu au avut nicio legătură cu rezultatele financiare, fie ele peste aşteptări sau care au surprins negativ.

Practic fundamentele companii­lor au trecut în plan secund, investi­torii prioritizând se pare mai degrabă ştirile şi informaţiile pesimite cu privire la inflaţia record din SUA şi România dar şi cu privire la tonul mai agresiv din partea băncilor centrale.

„Evoluţia per ansamblu negativă a pieţelor externe în ultima perioadă, care a fost generată de temerile inves­ti­torilor legate de politica de dobândă monetară nu avea cum să nu ducă la contagiune în piaţa de la Bucureşti. Totdată, am avut o serie de indicatori, atât economici cât şi de sentiment care au venit sub aşteptări în ultima perioada, fapt care îi poate face pe investitori să anticipeze o continuare şi chiar o acutizare a crizei economice în 2023“, spune Mircea Iliescu, investitor şi fondator al bvbescu.ro.

Potrivit calculelor realizate de ZF, doar în ultima lună capitalizarea celor 20 de companii din BET a scăzut cu 8,7 mld. lei la circa 111 mld. lei. De la început de 2022 declinul este de aproximativ 13,6 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO